eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Német-magyar együttműködésben új buszok készülnek Debrecenben - a nap hírei

Szeptembertől 26 és fél százalékos béremelést kapnak az egészségügyi szakdolgozók. Újabb sztrájkra készülnek szeptemberben az önkormányzati dolgozók.

Új buszokat gyárt majd Debrecenben az ITK Holding Zrt. és az EvoBus Hungária Kft. A Mercedes-Benz-alapokra épülő prototípus a tervek szerint jövő tavaszra készül el. A megegyezés aláírása után Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a gyártókapacitás növelése mellett a megfelelő szakembergárda biztosítását is kiemelt célnak nevezte az ágazat számára. A kormány júniusban elfogadott nemzeti buszgyártási stratégiája szerint a következő három évben mintegy 30-35 milliárd forintos állami támogatást használhat fel az ágazat.

Szeptembertől 26 és fél százalékos béremelést kapnak az egészségügyi szakdolgozók. Mészáros János helyettes államtitkár elmondta: a kormányrendeletben szabályozott módon a szakorvosok és a szakgyógyszerészek bére szeptembertől havonta bruttó 107 ezer forinttal, jövő novembertől pedig 100 ezer forinttal nő. A célra idén 19,2 milliárd forint pluszforrást biztosít a költségvetés.

Egész napos önkormányzati sztrájkot hirdetett szeptember 14-re a júniusi, két órás figyelmeztető sztrájk után a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete. Az érdekképviselet a járási hivatalok alkalmazottaihoz hasonló, átlagosan 30 százalékos béremelést szeretne elérni október 1-től. Boros Péterné, a szakszervezet elnöke az InfoRádióban arra hívta fel a figyelmet, hogy az érintett csaknem 37 ezer dolgozó jelentős részének nettó 80 ezer körüli a fizetése, 24 ezren pedig nyolc éve nem kaptak egyáltalán béremelést.

Nem tartja elég rugalmasnak a szakképzési rendszer átalakítását a Nemzeti Pedagógus Kar szakképzési tagozatvezetője. Fügedi Beatrix az InfoRádiónak elmondta: fontos volt a piac igényeihez igazítani a szakközépiskolák és szakmunkásképzők által adott szakmákat. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a szeptemberben életbelépő változások alapján szakmacsoportok helyett szakágazatok jönnek létre, és a diákok már csak egy ágazaton belül szerezhetnek meg ingyen egy szakmát.

Emberközpontú és kezelhető méretű olimpiát ígért a Budapest 2024 pályázat elnöke. Fürjes Balázs a Rio de Janeiróban tartott nemzetközi sajtótájékoztatón hangsúlyozta: Budapesten megbízható rendezés és biztonságos környezet várná a Magyarországra érkezőket. Utalt rá, hogy London, Rio de Janeiro és Tokió mind megapolisz, de a NOB Agenda 2020 programja éppen azért született, hogy közepes méretű városoknak is legyen esélyük a rendezésre.

A Fővárosi Nagycirkusz költözéséről döntött a kabinet. Az intézmény új épületkomplexumának megvalósításáról a Liget Budapest projekttel összefüggésben született átfogó kormányhatározat. A cirkusz elhelyezésére és kialakítására a 2017-es költségvetési törvényben 3,5 milliárd forint áll rendelkezésre.

Alacsony hiány és csökkenő államadósság jellemezte a második negyedévet - közölte a Magyar Nemzeti Bank. Az összesítés alapján az államháztartás nettó finanszírozási igénye 89 milliárd forint, ami az időszakra eső bruttó hazai termék 1 százaléka.

Magyarország két helyet előre lépve a 33. helyen áll azon a globális innovációs listán, amelyet az ENSZ Szellemi Tulajdon Világszervezete állított össze. A 128 országot felölelő idei rangsort az idén is Svájc vezeti, majd Svédország, Nagy-Britannia, az Egyesült Államok, Finnország és Szingapúr következik.

Magyarországon 71 olyan patika van, amely legálisan forgalmazhat vény nélkül kapható készítményeket az interneten. Ezeket egy egységes logó alapján lehet azonosítani. Az Országos Gyógyszerészeti Intézet illetékes főosztályvezetője az InfoRádióban figyelmeztetett: azonnal keltsen gyanút a vásárlókban, ha a meglátogatott oldalon vényköteles készítményt is eladásra kínálnak. Pálffyné dr. Poór Rita hozzátette: a szervezet honlapján a fogyasztók tájékozódhatnak arról, hogy melyek a Magyarországon forgalomban lévő vényköteles gyógyszerek.

A BKK által ellenőrzött taxisofőrök csaknem kétharmada követett el szabálytalanságot. A cég taxiközlekedés-menedzsment vezetője az InfoRádióban elmondta: a leggyakoribb a kerülőút, az órapörgetés, a nyugtaadás elmulasztása, vagy a túlszámlázás. Rásó Hajnalka hozzátette: általában egy-egy sofőr több szabálytalanságot is elkövet egyszerre.

Ismét megdőlt a Sziget fesztivál látogatottsági csúcsa. Összesen 496 ezer ember vett részt a rendezvényen. Gerendai Károly főszervező az InfoRádióban elmondta: az idei fesztiválon - akárcsak tavaly - három teltházas nap volt, de egyre kiegyenlítettebb a közönséglétszám az egyes napokon. Megjegyezte: a Sziget elérte kapacitása határait, a következő években már nem lehet jelentősen növelni a látogatószámot.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×