eur:
389.35
usd:
362
bux:
68083.81
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Gulyás Gergely: a levélszavazás gyengíti a hitelesség garanciáit

A levélben szavazás csak ott engedhető meg, ahol más formában nem bonyolítható le a voksolás, mert a lehetőség gyengíti a szavazás hitelességének garanciáit - mondta az Országgyűlés alelnöke az InfoRádió Aréna című műsorában.

Minden olyan szavazási formánál, mikor a választópolgár nem személyesen adja le szavazatát, gyengülnek a voksolás hitelességének garanciái, ezért a levélben szavazás kizárólag ott engedhető meg, ahol más formában nem bonyolítható le – mondta Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke az InfoRádió Aréna című műsorában.

"Most láthatjuk az osztrák elnökválasztásnál is, hogy végtelenül kínos és ha nem Ausztriáról volna szó, hanem egy balkáni államról, akkor mindenki legyintene, hogy lám a Balkánon így áll a jogállam, meg kell ismételni a választást a levélszavazatok feldolgozásában rejlő szabálytalanságok miatt."

Néhány hete téma a közbeszédben, hogy míg a magyarországi lakcímmel nem rendelkező állampolgárok, például Erdélyből levélben is szavazhatnak az október 2-ára kiírt kvótanépszavazáson, addig a magyarországi lakhellyel rendelkező, ám külföldön dolgozó vagy tanuló magyarok, például Londonból csak a helyi külképviseleten adhatják le voksukat.

A felvetésre, hogy így sokan akár több órás utazásra kényszerülhetnek a helyi konzulátusokig, Gulyás Gergely emlékeztetett, hogy a levélszavazás bevezetésekor a kormánypártok törékeny és ki nem mondott kompromisszumot hoztak annak érdekében, hogy a magyar állampolgársághoz akkor is járjon a választójog, ha valaki nem él Magyarországon. Ezért anyagi jogi különbségtétellel úgy döntöttek, hogy aki életvitelszerűen külföldön él, az levélben is szavazhat a magyar országgyűlés összetételéről, de csak pártlistára, egyéni jelöltre nem – tette hozzá a politikus.

"Most az, ami történik, egy saját, felróható magatartásra visszavezethető, állítólagos joghátrány kiküszöbölésének a szándéka. Gyakorlatilag erről folyik a vita, ha valaki Londonban él, akkor igenis 99 százalékának az ott élő embereknek van lehetősége, hogy ott létesítsen állandó lakóhelyet, a magyart megszüntesse és minden további nélkül szavazhat levélben."

Az eljárást azonban az utóbbi hetekben az összes ellenzéki frakció kritizálta, sőt, a Jobbik az MSZP és az LMP támogatásával rendkívüli parlamenti ülést kezdeményezett jövő hét hétfőre, hogy a külföldön dolgozó magyarok levélben is szavazhassanak a hazai választásokon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Május második napjáig adott határidőt a német pénzügyminiszter a minisztériumoknak a jövő évi költségvetés tervezetére vonatkozó kívánságaik előterjesztéséhez. A szabad demokrata Christian Lindner ugyanakkor már korábban utalt arra, hogy a fő "kívánságot" a szigorú megtakarítások jelentik. Ugyanakkor mindhárom koalíciós párt, a szociáldemokrata SPD, a Zöldek Pártja és a miniszter pártja, a liberális FDP is ragaszkodik ahhoz, hogy az általuk képviselt "vörös vonalakat" nem lehet átlépni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 3. 16:15
×
×
×
×