eur:
393.04
usd:
367.25
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Várják az ötleteket, milyen legyen az új Múzeumkert

Várják az ötleteket, milyen legyen az új Múzeumkert

Társadalmi egyeztetést kezdeményez a Magyar Nemzeti Múzeum a közgyűjtemény és környékének felújításáról - mondta Varga Benedek főigazgató az InfoRádió Aréna című műsorában.

A Múzeumkert felújítására ötletpályázatot írtak ki, 13 pályázat érkezett. Az építészekből, tájépítészekből és urbanistákból álló zsűri augusztus 29-én hirdet eredményt – mondta Varga Benedek.

„Az biztos, hogy a Múzeumkertnél a fő cél az lesz, hogy ez minél teljesebb rekreációs kert legyen. Nagyon nem akarnám, hogy fákat vágjunk ki. Mire ez meg fog valósulni, az 2017 decembere” - közölte Varga Benedek.

Felújítják a józsefvárosi Palotanegyedet is – tette hozzá a főigazgató.

„A Nemzeti Múzeummal tárgyalt a kormányzat, hogy a Károlyi palotát és a mellette álló Esterházy palotát átadnák, és ehhez képest a Bródy Sándor utcai épületben elinduló, a Magyar Rádiónak bizonyos elemeiben máig használatos épületeit is átadnák a Nemzeti Múzeumnak adnák. Száz-százötven éve nem volt ilyen ingatlanfejlesztése a Magyar Nemzeti Múzeumnak. Létre fog jönni valamiféle olyan környezet, ahol a nemzeti Múzeum többféle gyűjteményét fogja kihelyezni, többféle művelődésnek fog teret adni, és nagyon sok látogatói központ, látogatói közösségi tér fog létrejönni” - közölte a főigazgató.

Varga Benedek szerint a Magyar Rádió zöld irodaépületét valószínűleg lebontják, de nem építenek oda semmit, hanem parkosítják a területet.

„A Károlyi palota mögött, ahol most a Magyar Rádió autói parkolnak, valaha egy neoreneszánsz kert volt a Károlyiak idejében, azt helyre fogjuk állítani. A többi helyen pedig modern igényeket kielégítő terület lesz, magyarul le lehet majd ülni a fűre. Ott fog úszni a zöld kertekben egy-egy épület, ahol izgalmas és érdekes gyűjtemények jönnek létre” - tudatta Varga Benedek.

A Magyar Rádió Márványtermét és hatos stúdióját azonban megőrzik, és nem múzeumként, hanem annak, ami – fogalmazott a főigazgató.

„Vannak benne olyan elemek, amin nem kellene változtatni, az egyik ilyen a Márványterem, a másik a hatos stúdió, ami az ország egyik legjobb hangrögzítésre alkalmas stúdiója. Ezt meg kell őrizni, de nem múzeumnak kell megőrizni, hogy bevigyük oda a látogatókat, és azt lássák, hogy ilyen volt valaha a stúdió, hanem meg kell őrizni annak, ami. Kulturális beruházás fog történni, nem pusztán múzeumi beruházás” - közölte a főigazgató.

Varga Benedek elmondta, hogy társadalmi egyeztetést indítanak a beruházásról, amelynek koncepcióját szeptember végén kell leadniuk.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×