INFORÁDIÓ
2022. május 17. kedd
Paszkál

hírek

inforádió

belföld

magyar nemzeti múzeum

múzeumkert

rádió

Várják az ötleteket, milyen legyen az új Múzeumkert

Várják az ötleteket, milyen legyen az új Múzeumkert

Infostart

Társadalmi egyeztetést kezdeményez a Magyar Nemzeti Múzeum a közgyűjtemény és környékének felújításáról - mondta Varga Benedek főigazgató az InfoRádió Aréna című műsorában.

A Múzeumkert felújítására ötletpályázatot írtak ki, 13 pályázat érkezett. Az építészekből, tájépítészekből és urbanistákból álló zsűri augusztus 29-én hirdet eredményt – mondta Varga Benedek.

„Az biztos, hogy a Múzeumkertnél a fő cél az lesz, hogy ez minél teljesebb rekreációs kert legyen. Nagyon nem akarnám, hogy fákat vágjunk ki. Mire ez meg fog valósulni, az 2017 decembere” - közölte Varga Benedek.

Felújítják a józsefvárosi Palotanegyedet is – tette hozzá a főigazgató.

„A Nemzeti Múzeummal tárgyalt a kormányzat, hogy a Károlyi palotát és a mellette álló Esterházy palotát átadnák, és ehhez képest a Bródy Sándor utcai épületben elinduló, a Magyar Rádiónak bizonyos elemeiben máig használatos épületeit is átadnák a Nemzeti Múzeumnak adnák. Száz-százötven éve nem volt ilyen ingatlanfejlesztése a Magyar Nemzeti Múzeumnak. Létre fog jönni valamiféle olyan környezet, ahol a nemzeti Múzeum többféle gyűjteményét fogja kihelyezni, többféle művelődésnek fog teret adni, és nagyon sok látogatói központ, látogatói közösségi tér fog létrejönni” - közölte a főigazgató.

Varga Benedek szerint a Magyar Rádió zöld irodaépületét valószínűleg lebontják, de nem építenek oda semmit, hanem parkosítják a területet.

„A Károlyi palota mögött, ahol most a Magyar Rádió autói parkolnak, valaha egy neoreneszánsz kert volt a Károlyiak idejében, azt helyre fogjuk állítani. A többi helyen pedig modern igényeket kielégítő terület lesz, magyarul le lehet majd ülni a fűre. Ott fog úszni a zöld kertekben egy-egy épület, ahol izgalmas és érdekes gyűjtemények jönnek létre” - tudatta Varga Benedek.

A Magyar Rádió Márványtermét és hatos stúdióját azonban megőrzik, és nem múzeumként, hanem annak, ami – fogalmazott a főigazgató.

„Vannak benne olyan elemek, amin nem kellene változtatni, az egyik ilyen a Márványterem, a másik a hatos stúdió, ami az ország egyik legjobb hangrögzítésre alkalmas stúdiója. Ezt meg kell őrizni, de nem múzeumnak kell megőrizni, hogy bevigyük oda a látogatókat, és azt lássák, hogy ilyen volt valaha a stúdió, hanem meg kell őrizni annak, ami. Kulturális beruházás fog történni, nem pusztán múzeumi beruházás” - közölte a főigazgató.

Varga Benedek elmondta, hogy társadalmi egyeztetést indítanak a beruházásról, amelynek koncepcióját szeptember végén kell leadniuk.

Kapcsolódó hang

Várják az ötleteket, milyen legyen az új Múzeumkert
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018