eur:
393.9
usd:
369.03
bux:
65757.39
2024. április 23. kedd Béla
Ott vannak a rendőrök az autópályákon, még akkor is, ha nem látszanak

Ott vannak a rendőrök az autópályákon, még akkor is, ha nem látszanak

Egy országos rendőr-főkapitányi utasítás szerint végzik a rendőrök az autópályák ellenőrzését. Ebben az is szerepel, hogy kiemelten kell figyelni az autópályák forgalmát főleg hétvégén. Ezenkívül fontos az autópályák környékén lévő benzinkutak, parkolók ellenőrzése is.

„A kollégáink ott vannak az autópályák mentén. Sok nyugat-európai országgal ellentétben jelen vagyunk annak ellenére, hogy nem mindig érzékelik a közlekedők” - mondta Kiss Csaba, az Országos Rendőr-főkapitányság Autópálya-felügyeleti és Baleset-megelőzési Osztályának vezetője.

Közölte: a 40-50 kilométerenként található autópálya-alosztályokon vannak elhelyezve a kollégáink.

„Egy-egy szolgálatban egy-két járőrpárnál több nem nagyon van, és sokkal többrétűbb a feladatuk annál, mint hogy kizárólag az autópályák leállósávjain mozogjanak. Hiszen nemcsak az úttest mellett végzik a tevékenységüket, hanem a parkolókat, benzinkutakat, pihenőhelyeket is ellenőrizni kell rendszeresen” - közölte az osztályvezető.

Hozzátette: a gyorsforgalmi utakon a nagy forgalom, a közlekedő járművek nagy száma nem teremt biztonságos feltételt ahhoz, hogy a leállósávban történjen rendőri intézkedés, ezt kifejezetten tiltjuk is.

„Az országos rendőrfőkapitány évek óta egy külön utasításban szabályozza a turisztikai idény rendőri feladatainak végrehajtását. Ebben kiemelten szerepel, hogy az autópálya-alosztályok az illetékességi területükhöz igazodóan a hétvégét megelőző utolsó munkanap délután, és az azt követő délelőtt a városból kifelé irányuló forgalmat felügyelik és segítik fokozottan” - mondta.

Arra a kérdésre, hogy miért fontosabb a parkolók ellenőrzése, mint az, hogy a rendőrök az autópálya forgalmát figyeljék, Kiss Csaba azt válaszolta, kaptak már ehhez kapcsolódóan kritikát.

„A szükséges mértékben jelen vannak a kollégák az autópályák mellett. Ne feledkezzünk meg egy nagyon fontos dologról, a sebességmérésről, amit szintén végeznek biztonságos körülmények között elhelyezve a kamerákat általában parkolóhelyeken vagy felüljárókon. Nagyon jó visszatartó és megelőző hatása van a sebességméréseknek” - fogalmazott Kiss Csaba.

Hangsúlyozta: „a kellő rendőri erő jelen van, ott vagyunk az autópályákon. Az autópályákon természetesen vannak forgalomfelügyelő és -rögzítő kamerák is.”

„Természetesen ezen a hétvégén is végzik a feladatukat a kollégák. Azt tanácsolom, hogy fokozott figyelemmel közlekedjünk, kicsit nagyobb követési távolsággal, és picit nézzünk rugalmasabban magunk elé, vagyis a két-három autóval előrébb is nézzük a forgalmat, hogy azonnal tudjunk reagálni az esetlegesen kialakuló vészhelyzetre” - javasolta az Országos Rendőr-főkapitányság Autópálya-felügyeleti és Baleset-megelőzési Osztályának vezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×