eur:
392.7
usd:
365.93
bux:
66539.22
2024. április 26. péntek Ervin

Varga szerint szélesítik a vállalkozások lehetőségeit a jogszabály-módosítások - a nap hírei

Sztrájkot terveznek ősszel a védőnők a béremelés mértéke miatt. Újratervezte a budapesti elektronikus jegyrendszert a BKK.

A nemzetgazdasági miniszter szerint szélesítik a vállalkozások bővülési lehetőségeit az őszi jogszabály-módosítások. Varga Mihály a Figyelő című hetilapnak azt mondta: olyan intézkedések készülnek, amelyek az uniós forrásokhoz kapcsolódó növekedéshez nyújtanak segítséget. A tárcavezető beszélt arról is, hogy a kabinet átgondolja a munkahelyteremtő programok átalakítását és javítani kívánja a munkaerő-áramlás lehetőségét. Hangsúlyozta: Magyarország nem sietteti az euró bevezetését és jövőre sem csatlakozik az ERM-II rendszerhez. A közelmúltban létrehozott gazdasági kabinet vezetőjeként nem tartja kizártnak, hogy ősztől ritkábban ülésezik a kormány. Szólt arról is, hogy változatlan az idei 2,5 százalékos növekedési prognózis, a második negyedévre 2 százalék körüli bővülés várható.

Ősztől a nemzeti közmű társaság biztosítja az egész ország gázellátását - közölte az Első Nemzeti Közműszolgáltató. A rendszer részeként működő FŐGÁZ október elsejétől látja el a TIGÁZ lakossági ügyfeleit, de a fogyasztóknak a szolgáltató váltással kapcsolatban nincs teendőjük. A FŐGÁZ novemberben küldi majd az első számlát, mérőállás diktálásra október végétől lesz lehetőség.

Ősszel sztrájkolhatnak a védőnők, mert nincsenek megelégedve az ígért béremeléssel. Varga Andrea az Autonóm Területi Szakszervezet vezetője az InfoRádióban elmondta: bár a védőnői szolgálat finanszírozása 2 milliárd forinttal emelkedik, a rendelet szerint ebből csak 12 százalék, fejenként nettó 2500-3500 forint fordítható bérkiegészítésre. Hozzátette: a járó és fekvőbeteg ellátásban dolgozók béremelése után pedig az abban érintettek, egy azonos végzettségű védőnőhöz képest 20-50 ezer forinttal is többet kereshetnek majd. Az egészségügyért felelős államtitkárság úgy reagált: az idén is kapnak pluszporrást a védőnők és a kormány minden olyan béremelést támogat, amelynek megvan a gazdasági fedezete.

Kevés a budapesti buszvezető, pedig a 3-as metró felújítása alatt a további 150 jármű vezetéséhez plusz 300-400 sofőrre lenne szükség - állítja az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnökségi tagja. Naszályi Gábor az InfoRádiónak elmondta: a BKV már korábban elindított egy képzési programot, akik ezt elvégezték, már dolgoznak. Emellett még azt sem tudni, hogy a 6 pályázó közül melyik szervezet képezheti az új sofőröket. Illetve az sem dőlt el, hogy melyik cég járműveivel oldja meg a főváros a metrópótlást.

Újratervezte a budapesti elektronikus jegyrendszert a BKK, miután kiderült, hogy a korábbi menedzsment által rögzített műszaki feltételekkel a rendszer működésképtelen lenne. A társaság szerint az átfogó módosítások a projekt 2017 decemberi határidejét és forrásigényét nem érintik. Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ korábbi vezérigazgatója úgy reagált: minden döntési ponton bevonták a Fővárosi Önkormányzatot és a BKK igazgatóságát is az elektronikus jegyrendszer előkészítésébe.

Társadalmi egyeztetést kezdeményez a Magyar Nemzeti Múzeum a közgyűjtemény és környékének felújításáról. Az intézmény főigazgatója az InfoRádióban elmondta: 100-150 éve nem volt a most tervezettnél nagyobb ingatlanfejlesztési projektje a Nemzeti Múzeumnak: látogatói terek jönnek létre, többféle gyűjtemény kihelyezésére nyílik majd lehetőség. Varga Benedek szerint a modern épületeket a tervek szerint lebontják, helyükön parkokat alakítanak ki. A főigazgató hozzátette: a Múzeumkert átalakítására kiírt ötletpályázat eredményhirdetése augusztus 29-én lesz, a kiírásra 13 munka érkezett.

Megemelték Ausztriában a biztonsági készültség szintjét a hatóságok, miután 14 rendőrállomás kapott terrorfenyegetést. A rendőrség megerősítette jelenlétét a bécsi főpályaudvar és a főváros közelében lévő repülőtéren is. A hatóságokhoz csütörtök reggel érkezett egy rossz angolsággal megírt, merényletek elkövetésével fenyegető email, amely bécsi, alsó-ausztriai és stájerországi rendőrségi központok címeit tartalmazta, valamint szerepelt benne a bécsi főpályaudvar és az schwechati repülőtér is. A levélíró a tervezett merényletek pontos időpontját is megjelölte. A nyomozók a feladó személyazonosságát próbálják megállapítani. Wolfgang Sobotka belügyminiszter közölte, aggodalomra igen, pánikra nincs ok.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×