eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A fogorvosoknak is szükségük van praxistámogatásra

A kormány 4,1 milliárd forintot csoportosít át a háziorvosi ügyelet ellátásra. Ám nemcsak a háziorvosi, hanem a fogorvosi praxisok betöltéséhez is szükség lenne az állam támogatására – mondta a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában.

260 betöltetlen fogorvosi praxis van az országban – hívta fel a figyelmet Hermann Péter. A Semmelweis Egyetem oktatási rektorhelyettese szerint ennyi szakembert már csak ideig-óráig lehet helyettesíteni, a rendszer tehát elérte a tűréshatárt.

„Ha az OEP-finanszírozásban nem találja meg valaki a számítását, akkor nem fog kötni szerződést az OEP-pel, és akkor az a terület ellátatlan marad. Ezt lehet egy ideig helyettesítéssel megoldani. Volt Nyugat-Magyarországon olyan megye, ahol például fogszabályozó szakorvossal szerződést egy vagy két évig nem tudott kötni az OEP, mert nem talált olyan szakembert, aki azt mondta volna, hogy köt vele szerződést. Egyszerűen azért, mert nem érte meg neki szerződést kötni. És ha egy fogfogorvos úgy találja, hogy neki nem éri meg, akkor kialakul ez a bizonyos betöltetlen nagy szám” - közölte a Semmelweis Egyetem oktatási rektorhelyettese.

A Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának elnöke hozzátette, hogy már megkeresték a kormányt ezzel a problémával.

„Államtitkár úrral sikerült erről beszélni: jelezte, hogy megkapta a levelünket, és hogy természetesen próbálnak ebbe az irányba lépni. Mi azt kértük, hogy ugyanúgy, ahogy a háziorvosoknál is van praxisjog-vásárlási támogatás, letelepedési támogatás, a fogorvosoknál is pontosan ugyanez a probléma, ugyanúgy legyen az ő számukra is ez elérhető. Azt kértük, hogy mint az alapellátás ugyanolyan része, a fogorvosok számára is legyen ez elérhető. Reméljük, hogy ha ezt a támogatást a fogorvosok is megkapják, akkor ugyanez a pozitív hatás nálunk is érvényesül” - mondta Hermann Péter.

Jelenleg 3300 fogorvos van Magyarországon, a 260 praxis betöltése tehát nem halogatható feladat – hangsúlyozta a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának elnöke, a Semmelweis Egyetem oktatási rektorhelyettese, a Fogpótlástani Klinika igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×