eur:
389.62
usd:
362.01
bux:
68430.86
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Figyeljünk az alattomos kórra

Magyarországon 40 ezer ember szervezetében előrehaladott a Hepatis C vírus okozta kór, de sokuk azzal sincs tisztában, hogy beteg - mondta az InfoRádióban a Semmelweis Egyetem Kettes számú Belgyógyászati Klinikájának docense. Az Egészségügyi Világszervezet kampányt indított a fertőzés globális visszaszorítására.

A krónikus májgyulladást, majd májzsugort és akár májrákot okozó Hepatitis C vírus 70 ezer embert érint Magyarországon, közülük 40 ezer szervezetében már annyira előrehaladott a kór, hogy kezelést igényelnének, de sokan azzal sincsenek tisztában, hogy betegek – mondta az InfoRádiónak a Hepatitis világnapjának apropójából Werling Klára, a Semmelweis Egyetem Kettes számú Belgyógyászati Klinikájának docense.

"A Hepatitis C nagyon alattomos betegség, mert nem okozza a tipikus tüneteket: sárgaság, láz, ízület-, izomfájdalom. Lappangva, 10 év múlva alakul ki a krónikus májgyulladás, későbbiekben pedig a májzsugor. Még a krónikus májgyulladás szakaszában sincsenek tipikus tünetei, legfeljebb gyengeség, fáradékonyság vagy érzi, hogy van mája, aminél nem biztos, hogy elmegy orvoshoz."

Az Egészségügyi Világszervezet kampányt indított a fertőzés globális visszaszorítására – mondta nemrég a szervezet magyarországi képviseletvezetője, Pusztai Zsófia.

"A figyelemfelhívás azért is fontos, mert nagyon sok ember fertőzött és jelenleg majdnem másfél millió ember meg is hal évente Hepatitis okozta fertőzésben, ez napi 4000 halálesetet jelent, ha ezt globálisan nézzük."

Magyarországon tavaly óta csaknem 800 beteget kezeltek ki a Hepatitis C vírus-fertőzésből, a legújabb, OEP által támogatott, ám igen drága tablettás készítményekkel. Jelenleg 500 beteg áll kezelés alatt és további 2400 vár a gyógyszerre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Több lesz a zöld fejlesztés, ha női menedzser vezeti a céget

Több lesz a zöld fejlesztés, ha női menedzser vezeti a céget

Egészen friss kezdeményezés az idén februárban indult EU Women Climate Leaders Network, amely a női vezetők bevonásával szeretne hozzájárulni a környezetbarát innovációk számának növeléséhez a nagyvállalati szektorban. Több kutatás is azt támasztja alá ugyanis, hogy a nők által vezetett vagy tulajdonolt cégeknél több és hatékonyabb zöld fejlesztés valósul meg. A szervezet életre hívó konferencia tanulságairól Simon Anita, az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. fenntarthatóságért és körforgásos gazdaságért felelős vezérigazgató-helyettese beszélt a Portfolio-nak, aki egyetlen magyar meghívottként vett részt a hálózatot megalapító Európai Beruházási Bankcsoport (EIB) rendezvényén.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 6. 08:10
2024. május 6. 07:57
×
×
×
×