eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Tarlós István: luxusnak tűnik Budapesten a 23 kerület

Nem szeretne fővezéresdit játszani - így fogalmazott az InfoRádiónak Tarlós István főpolgármester arra reagálva, hogy az utóbbi napokban több lap is cikkezett a fővárosi kétszintű közigazgatási rendszer átalakításáról szóló elképzelésekről, sőt ez a téma a Tusványosi Szabadegyetemen is szóba került. A városvezető szerint azonban el kell gondolkodni azon, hogy a húszmillió lakosú Mexikóvárosnak is 23 kerülete van.

„Tudomásom szerint konkrét elképzelés kidolgozásáról nem folyik vita, inkább a pangás jellemző erre a témára. Az kétségtelen, hogy 1994 óta folyamatosan téma a fővárosi kétszintű közigazgatási rendszer. Valljuk be, a mai formája nem igazán vált be” - jelentette ki Tarlós István.

A főpolgármester jelezte, legalább három olyan koncepcióról tud, ami húsz év alatt többször is felvetődött. Kiemelte, semmilyen döntésről nem tud.

„Ezek közül a legerősebbnek tűnt az úgynevezett city-koncepció, amelyben csökkentett számú, nagyobb kerületekről és egy belső területről van szó. Van egy olyan elképzelés is, ami a kerületekkel mint elöljáróságokkal számol. Ezt én sem feltétlenül támogatnám, mert abban ugyan van valami, hogy helyi ügyeket helyben kell eldönteni, csak az a kérdés, hogy mi minősül helyi ügynek” - fűzte hozzá Tarlós István.

A főpolgármester hangsúlyozta először el kell dönteni Budapest jövőbeni helyét, súlyát, szerepét.

„Amíg ez véglegesen meg nem történik, addig részletkérdés, hogy a fővároson belül esetleg milyen területi osztódás lenne a jövőben. Budapest autonómiája mekkora lesz és ezt de facto mennyiben tudja gyakorolni, és az ország szempontjából a jövőben az éppen aktuális hatalom milyen szerepet szán a fővárosnak, alapvetően ezt kellene eldönteni” - hangsúlyozta Tarlós István.

Mint a főpolgármester fogalmazott, egy ilyen kérdés eldöntésének többféle szempontrendszere van. Mint mondta, egy ilyen döntésnek vannak politikai, pártpolitikai, hatalomgyakorlási és pragmatikus városvezetési szempontjai is. Nem mindegy, hogy a döntésnél melyik dominál.

Kovács Péter XVI. kerületi polgármester kijelentette, fölöslegesnek tartaná a kerületek összevonását. Tarlós István jelezte, megkedvelte a szókimondó polgármestert.

„Azok közé tartozik, akik ki merik mondani a véleményüket, ez a mai világban nagy érték.”

A főpolgármester kiemelte, nem akar ennek a kérdésnek az eldöntésében fővezéresdit játszani. Arról, hogy mit tartana jónak, úgy fogalmazott: „ha a húszmilliós Mexikóvárosban van huszonhárom kerület, akkor picit luxusnak tűnik Budapesten a huszonhárom kerület, de ennél tovább nem mennék” - tette hozzá Tarlós István.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 13:40
×
×
×
×