eur:
394.43
usd:
370.21
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

A szobabérlettel járhatnak legjobban a diákok

A felsőoktatási ponthatárok kihirdetését követően megugrott az érdeklődés a fővárosi kiadó lakások iránt: az Otthontérkép adatai szerint 22 százalékkal nőtt az ezt célzó keresések száma az elmúlt néhány napban. Az ingatlankeresési portál legfrissebb elemzéséből az derül ki, hogy a szobabérlet lehet a leghatékonyabb választás a diákok számára, a legjobban pedig azok járhatnak, akik egy többszobás otthont bérelnek ki a főváros egy kevésbé frekventált kerületében.

Egyes fővárosi kerületekben másfél év alatt akár 30 százalék feletti mértékben is drágultak a négyzetméterre vetített bérleti díjak. A diákok számára azonban a legfontosabb információ nem az alapterületre, hanem a szobákra vetített bérleti díj, az Otthontérkép felmérése is az elhelyezkedés mellett a kiadó ingatlanok szobaszámának figyelembe vételével vizsgálta meg a jelenlegi piaci kínálatot.

A legmagasabb áron – a piac kiadó otthonainak egynegyedét kitevő – egyszobás lakásokat lehet kibérelni a fővárosban, átlagosan 112 ezer forintért havonta. A legtöbb kiadásra kínálat ingatlanban 2 szoba van, a szobánkénti árfekvésük pedig nem csupán az egyszobás lakásokénál, hanem kevéssel a 3 szobás bérleményeknél is alacsonyabb (átlagosan 89 ezer forint/hó szobánként).

A szobák bérleti díja ezt követően a szobaszám növekedésével tovább csökken, egy 6 szobás ingatlan egy szobáját már átlagosan 64 ezer forintért, a 7 vagy annál több szobásat pedig 54 ezer forintért lehet kibérelni havonta. Tény azonban, hogy a legalább 5 szobás kategóriába a kínálatnak csupán 5 százaléka sorolható be. Ezek az árak az átlagot mutatják, a lokációtól, az ingatlan állapotától függően ennél jóval olcsóbban, de drágábban is lehet kiadó lakást találni.

A lakás elhelyezkedése is döntően befolyásolja a bérelhető szobák átlagárát. A belvárosban és Budán sokkal magasabbak az árak, akár 90-100 ezer forintot is elkérhetnek egy szobáért havonta, szemben a kevésbé frekventált területekkel. A XIV., a X. és a VIII. kerület köztes megoldásnak bizonyulhat, hiszen itt már lehet találni 60-70 ezres szobaárakat, mégis aránylag központi elhelyezkedésűek. A pesti peremkerületekben már akár 50 ezer forint alatti szobánkénti díjakkal is találkozhatunk.

Az adatok egyértelműen azt igazolják, hogy a központi elhelyezkedésű kiadó lakások a legdrágábbak is egyben, és sokszor egy belvárosi szoba havi áráért fél óra, egy óra utazásnyi távolságra már akár egy egész lakást kaphatunk. A költségeket pedig akkor tudjuk a legjobban leszorítani, ha olyan lakásba költözünk, ahol akár 3-4 külön hálószoba is van, így arányaiban jóval kedvezőbb a bérleti díj – fejtette ki Ditróy Gergely, az Otthontérkép vezető elemzője.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×