eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Bienerth Gusztáv: nem csak szóban lehet nemzeti az olimpia

Nemzeti olimpia lehet a budapesti, mert több versenyhelyszín nem a fővárosban lenne - mondta a Budapesti Olimpiai Pályázat alelnöke az InfoRádióban. Bienerth Gusztáv az Aréna című műsorban az év végére elkészülő országos turizmus stratégiáról is beszélt.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 2017 szeptemberében hozza meg a végleges döntést a rendezés jogáról, a háromfázisú kandidálási folyamat két lépcsője októberben lesz – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a turizmusért felelős kormánybiztos, az Budapesti Olimpiai Pályázat alelnöke. Bienerth Gusztáv hozzátette: Budapest pozitív visszajelzésekkel várja az októberi fordulót.

Most az jön soron, hogy a jogi, pénzügyi, garanciális és ehhez kapcsolódó feltételeknek hogyan felel meg a pályázat, mik a konkrét elképzelések.”

A kormánybiztos emlékezett arra, hogy az első fordulóban az elhelyezési koncepciót, köztük a versenyhelyszíneket kellett bemutatni, amiből világosság vált, hogy Budapest nem csak a fővárosra és a Balatonra koncentrál.

Nemcsak a szavak szintjén, hanem a pályázati anyag, az elképzelések és a tervek szintjén is ez egy nemzeti olimpia.”

Bienerth Gusztáv azt mondta, hogy az éles versenyben Budapest nincs alárendelt szerepbe, pályázata pedig maradéktalanul megfelel a NOB által az Agenda 2020-ban előírt gazdaságos olimpia elvének.

Ma már vannak olyan korszerű építészeti megoldások, hogy ideiglenes kapacitás a FINA vb-re, majd utána ez csökken párezer főre, ami fenntartható. Másik eklatáns példa az olimpiai főstadion, ami a Csepel-sziget északi részére van tervezve. Ez egy 65 ezres olimpiai stadion, amit utána egy nyolcezer fős atlétikai stadionná bontunk vissza.”

A Budapesti Olimpiai Pályázat emellett még számos olyan építészeti tervet és megoldást tartalmaz, amely támogatja a létesítmények utolagos gazdasági hasznosítását – összegezte a turizmusért felelős kormánybiztos, az Budapesti Olimpia Pályázat alelnöke.

Az év végére elkészülő országos turizmus stratégia egyik részelemeként megjelenik egy önálló Budapest brand. Az ágazatért felelős kormánybiztos azt mondta: a világ más pontjain élőket eltérő üzenetekkel kell megszólítani.

Minőségi váltást szeretnének a turizmusban és nem az árversenyben részt venni – fogalmazott a turizmusért felelős kormánybiztos.

A természeti, építészeti, kulturális értékeinkért jöjjenek ide, nem pedig azért, mert olcsón lehet berúgni, már elnézést a kifejezésért.”

Bienerth Gusztáv szerint a világ más pontjain élőket eltérő üzenetekkel kell megszólítani.

Az egyik feladat a stratégia készítésekor, hogy legyen egy Budapest brand. Jelen pillanatban nagyon sok mindent mond magáról Budapest, a turizmust irányítók munkája révén, de még ki kell dolgozni egy markáns, meghatározható gerincbrandet, amire nagyon sok mindent föl lehet építeni.”

Az országos stratégia és annak részelemei ezév végére készülhet el – tette hozzá a kormánybiztos, aki elmondta, technológiai lemaradásban vagyunk. Példaként említette, hogy Barcelonába érkezve a turista azonnal értesül a város következő heti programjairól, a magyar fővárosban ez nem megoldott.

Az ágazat jövő évi támogatásáról szólva Bienerth Gusztáv kifejtette: a turisztikai célelőirányzat 10 milliárd forintra növekszik, továbbá megjelenik egy 11 milliárdos fejlesztési keretösszeg is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Október 31-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban a Kékvándor című kiállítás, amely a 2017-ben elhunyt Burger Barna fotográfus kéktúrás fotóit mutatja be. A tárlat kurátora, Csizek Gabriella az InfoRádióban elmondta: összesen tizenkét tájegységen keresztül ismerhetjük meg az Országos Kéktúra teljes útvonalát, miközben a fotóművész egyedi látásmódjának köszönhetően a ráismerés szépségével tárulnak elénk gyöngyőrű tájak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×