eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Fejleszti az ingyenes szünidei gyermekétkeztetést a kormány - a nap hírei

Elkészült a Digitális Oktatási Stratégia. Lavina miatt a K2 csúcs elérése nélkül fejezte be expedícióját Klein Dávid és Suhajda Szilárd.

A tavalyi 3 milliárd forint helyett az idén már 5,3 milliárdot fordít az ingyenes szünidei gyermekétkeztetésre a kormány - közölte a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár. Czibere Károly az újabb polgármesteri egyeztetés után, a nyári gyermekétkeztetési rendszer eddigi tapasztalatairól az InfoRádiónak elmondta: jövőre a tervek szerint 6,7 milliárd forintra nő a keret. Az orosházi Eötvös József Katolikus Iskolában tartott egyeztetés után arról is beszélt, hogy több tízezerrel gyermek tudott bekapcsolódni a programba.

Elkészült a Digitális Oktatási Stratégia. A tervezet nyár végén kerül a kormány elé, és szeptemberben elkezdődhet a megvalósítás - jelentette be a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos. Deutsch Tamás kiemelte: a stratégia minden elemében illeszkedik a köznevelési, a szakképzési, a felsőoktatási és a felnőttképzési rendszert fejlesztő kormányzati elképzelésekhez. Palkovics László oktatásért felelős államtitkár arról beszélt: a gyorsan változó digitális világhoz az oktatásnak is alkalmazkodnia kell.

A tartósan betöltetlen háziorvosi praxisok veszélyére hívta fel a figyelmet az LMP és a Párbeszéd Magyarországért. A két párt szerint több száz házi- és fogorvosi praxis hiányzik, főleg az ország keleti régióiban. Az egészségügyi államtitkárság közölte: évek óta vissza nem térítendő, több milliós támogatással segíti a praxisvásárlást, de az alapellátás nem az állam, hanem az önkormányzatok felelőssége. Beneda Attila helyettes államtitkár az InfoRádióban hangsúlyozta: jelenleg 90 százalékban - feladatátvállalási szerződéssel - privatizált az ellátás.

A második kohó felújításával és üzembe helyezésével tudja kiszolgálni a piaci igényeket a Dunaferr - közölte a külgazdasági és külügyminiszter a kohóavató ünnepség után. Szijjártó Péter az InfoRádióban azt mondta: ez a lépés az ott dolgozó több mint 5 ezer ember munkahelyét is hosszútávon biztosítja, nemzetgazdasági jelentősége van annak, hogy a vállalat működését sikerült stabilizálni. A tárcavezető kiemelte, hogy a Dunaferr a fejlesztéshez állami forrást nem vett igénybe.

Támogatja a kamerarendszer kiépítését a BKV, de a vezetőfülkét csak részlegesen tenné zárhatóvá. Bolla Tibor, a közlekedési vállalat elnök-vezérigazgatója az InfoRádióban megismételte: a járműállomány egyharmadán már működik a kamerarendszer, és zajlanak az egyeztetések az érdekképviseletekkel. Korábban az Egységes Közlekedési Szakszervezet védelmet kért a BKV-sofőrök számára a járművezetők elleni támadások megakadályozásáért.

Londoni pénzügyi elemzők többsége szerint nem módosítja a 0,9 százalékos alapkamatot kedden a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. Egyes citybeli vélemények jelentősebb forinterősödés esetén ugyanakkor nem zárják ki a későbbi kamatcsökkentést. A Goldman Sachs bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői úgy vélik: egy 10 százalékos forinterősödés jó eséllyel 0,15 százalékpontos kamatcsökkentést eredményezne. A portfolio elemzője Madár István az InfoRádiónak azt mondta: várhatóan nem változik a jegybanki alapkamat, a piaci környezet sem indokolna módosítást.

Egy önálló Budapest Brand is megjelenik az év végére elkészülő országos turizmus stratégia egyik részelemeként. A turizmusért felelős kormánybiztos az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: a világ más pontjain élőket eltérő üzenetekkel kell megszólítani. Bienerth Gusztáv azt is hangsúlyozta: minőségi váltást szeretnének a turizmusban és nem az árversenyben részt venni. A Budapesti Olimpiai Pályázat alelnökeként arról is beszélt: a tervnek megfelelően nemzeti olimpia lenne 2024-ben a budapesti, mert nem csak a fővárosra és a Balatonra koncentrál, hanem az egész országra.

Kedden kezdődik a 14. katolikus Ifjúsági Világtalálkozó Krakkóban. A Ferenc pápa lengyelországi zarándoklatával összekötött programsorozatra több száz ezer fiatalt várnak a szervezők. A program a katolikus egyházfő által meghirdetett Irgalmasság Szentévéhez is kapcsolódik. A katolikus egyházfő csütörtökön érkezik Krakkóba a világtalálkozó pápai programjának nyitóceremóniájára, amelyen 6 magyar püspök, valamint Soltész Miklós egyházi kapcsolatokért is felelős államtitkár is részt vesz.

Lavina miatt elmaradt a csúcstámadás a 8611 méteres K2 felső szakaszán, így Klein Dávid és Suhajda Szilárd a csúcs elérése nélkül fejezte be az expedíciót. A magyar sportolókkal együtt a helyszínen tartózkodó többi csapat sem kísérelt meg csúcstámadást. A szombat reggeli lavina után a harmadik magassági tábor teljesen megsemmisült. Ember nem tartózkodott a helyszínen. A K2-t magyar hegymászónak még nem sikerült meghódítania.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×