eur:
393.93
usd:
365.03
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Tíz éve Münchenben élt a tömeggyilkosság magyar áldozata - a nap hírei

Az Európai Unió megmentésére dolgoz ki politikai programot az olasz kormányfő. Nem tiltotta ki az összes orosz sportolót a riói ötkarikás játékokról a Nemzetközi Olimpiai Bizottság.

Mintegy tíz éve Münchenben élt az a magyar állampolgárságú fiú, aki a pénteki lövöldözés egyik áldozata - közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter elmondta: a Magyarországon élő családtagok szombaton már megérkeztek a bajor fővárosba, és néhányan részt vettek az azonosításban. A család akarata szerint a fiút Magyarországon temetik el, az ehhez szükséges adminisztratív lépések intézésében a müncheni főkonzulátus munkatársai segítenek.

Valószínűleg már egy éve tervezte a vérengzést a müncheni lövöldözés elkövetője - közölték a nyomozás vezetői. A 18 éves német-iráni kettős állampolgár tavaly felkereste az ámokfutás helyszínét. A 9 halálos áldozat többsége kiskorú és külföldi,. A tíz sebesült közül három még életveszélyes állapotban van. További 35 ember a München belvárosában kitört pánikban sérült meg.

Újabb halálos kimenetelű utcai támadás történt Németországban. Egy férfi bozótvágó késsel rontott több emberre a Stuttgart közelében lévő Reutlingen utcáján. Egy nő meghalt, két másik járókelő megsebesült. A késsel hadonászó férfit egy autós elütötte. Az elkövető egy szíriai menedékkérő, akit a rendőrség őrizetbe vett. Az utóbbi hetekben ez volt a harmadik támadás Németországban.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint az elmúlt hetek, hónapok eseményei világosan mutatják, hogy az európai életforma védelemre szorul. Szijjártó Péter hangsúlyozta: minden európai politikának most a biztonságra kell összpontosítania. Hozzátette: a pénteki müncheni lövöldözés volt az első európai merénylet, amelynek magyar áldozata is van.

Intenzív nyomás alatt tartják a migránsok a magyar-szerb határt - közölte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. Bakondi György a Kossuth Rádióban elmondta: bár a klasszikus balkáni útvonal lezárult, az embercsempészek újakat kerestek, így a magyar-szerb határra Törökország és Bulgária, valamint Macedónia felől érkeznek a migránsok. Az idén csaknem 18 ezren kísérelték meg illegálisan átlépni a magyar-szerb határt.

Az Európai Unió megmentésére dolgoz ki politikai programot az olasz miniszterelnök. Matteo Renzi augusztus 22-ére Ventotene szigetére hívta a francia elnököt és a német kancellárt, hogy szavai szerint innen indítsák újra az Európai Uniót. Az olasz kormányfő tervei kiterjednek a növekedés, a biztonság és a védelem kérdésére, a munkanélküliség elleni fellépésre, a fiataloknak szóló ösztöndíjprogram fejlesztésére, valamint a migrációra.

A kormány a családok támogatásában látja a demográfiai problémák megoldását - közölte a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Novák Katalin az M1-en hangsúlyozta: a kabinet olyan hosszú távú megoldásokban gondolkodik, mint az otthonteremtési program vagy a bölcsődék építése, amellyel a gyermekek megszületését szeretné elősegíteni.

Elfogták Törökországban a múlt pénteki sikertelen katonai államcsíny kitervelésével vádolt Fethullah Gülen hitszónok legfőbb segítőjét. A török elnöki hivatal tájékoztatása szerint Halisz Handzsi két nappal a puccskísérlet előtt érkezett Törökországba. Ankara az Egyesült Államokban önkéntes száműzetésben élő török Fethullah Gülen muszlim hitszónokot és az általa kiépített párhuzamos államot vádolja a hatalomátvétel előkészítésével.

Ukrajna keleti részén egy nap alatt hat kormánykatona vesztette életét és 13 sebesült meg az utóbbi hetekben ismét kiéleződött fegyveres konfliktusban. A kijevi hadműveleti parancsnokság tájékoztatása szerint az elmúlt 24 órában 77 alkalommal nyitottak tüzet az Oroszország által támogatott szakadár erők az ukrán katonák állásaira. Az Ukrajnától való elszakadásért harcoló fegyveresek többször a minszki egyezmény által tiltott nagyobb kaliberű fegyvereket is bevetettek.

Az Egyesült Államokban először kampányolt együtt a demokraták várható elnökjelöltje Hillary Clinton alelnökjelöltjével, Tim Kaine-nel. A két politikus a floridai metropolisz, Miami Nemzetközi Egyetemén tartotta első közös beszédét. Az 58 éves Tim Kaine beszédében időnként spanyol nyelvre váltott, tekintettel arra, hogy Floridában nagyon sok spanyol ajkú ember él.

Nem tiltotta ki az összes orosz sportolót a riói ötkarikás játékokról a Nemzetközi Olimpiai Bizottság. A szervezet végrehajtó bizottsága azért ült össze, mert a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség a 2014-es szocsi téli olimpiáról lefolytatott vizsgálata alapján államilag irányított doppingolással vádolta meg Oroszországot. A döntés nem jelenti azt, hogy minden orosz versenyző biztosan rajthoz állhat a brazil városban, ehhez mindenkinek egyéni engedélyre van szüksége sportágának nemzetközi szövetségétől.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Óvatos pluszban a tőzsdék

Óvatos pluszban a tőzsdék

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó volt ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: határozott pluszban zárt a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedett a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként, melynek hatására kilőtt az árfolyam.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×