INFORÁDIÓ
2022. november 26. szombat
Virág

hírek

inforádió

belföld

családjog

Nem tesz különbséget anya és apa között a szülői felügyeleti jog

Infostart

A családjogi perek legvédtelenebb érintettjei a gyermekek, ezért kiemelt jelentőségű, hogy a jogi eljárások során milyen bánásmódban részesülnek. A 2014. óta hatályos új Polgári Törvénykönyv sok változást hozott a családjogban, és az alkalmazás tapasztalatai már jelentkeznek a bíróságok ítélkezési gyakorlatában - nyilatkozta az InfoRádiónak Madarasi Anna, a Fővárosi Törvényszék Sajtóosztályának munkatársa.

„A szülői felügyeleti jog rendezése új fogalom a BTK családjogi könyvében, gyakorlatilag ez takarja a korábbi családjogi törvény gyermekelhelyezésnek nevezett fogalmát. Szülői felügyeleti jog rendezése során elsődleges, hogy a szülők megállapodnak és a bíróság csak akkor dönt a szülői felügyeleti jog rendezéséről, ha a szülők nem tudnak ebben megállapodni” - mondta Madarasi Anna, a Fővárosi Törvényszék Sajtóosztályának munkatársa.

Hozzátette: az egyik legfontosabb szempont az, hogy a gyermek érdeke ne sérüljön. Ezekben az ügyekben a bíróság soron kívül jár el és a bíróságnak azt kell mérlegelnie, hogy a gyermek testi, szellemi és erkölcsi fejlődése miként biztosítható a legkedvezőbben.

„A családjogi perekben körülbelül az ügyek háromnegyedében a felek már úgy érkeznek a bíróságra, hogy előzetesen megállapodtak egymással a szülői felügyelet jogrendezéséről, illetve néhány esetben előfordul az is, hogy még az eljárás alatt sikerül megállapodni. Tehát a családjogi perek 90 százaléka egy éven belül be is fejeződik és a fennmaradó részben dönt a bíróság a szülői felügyeleti jog gyakorlásáról” - fogalmazott a Fővárosi Törvényszék Sajtóosztályának munkatársa.

Madarasi Anna elmondta: gyakran éri az a kritika a bíróságot, hogy anyapárti, azonban ez szerinte nem igaz, a bírói gyakorlatban nincsen ilyen szempont.

„Nem készült és nem is készülhetett volna soha statisztikai adatgyűjtés arra vonatkozóan, hogy milyen arányban kerül az anyákhoz vagy az apákhoz a felügyeleti jog. A bíróság előtt egyenrangú felek jelennek meg, nincs különbség az anya és az apa között, valamennyiükre szülőként tekintünk” - hangsúlyozta.

Hozzáfűzte: néhány évvel ezelőtt történt egy kutatás, ami szintén ezt támasztotta alá.

„A tanulmány készítői több száz ügyet vizsgálva megállapították azt, hogy amikor a felek előzetesen megállapodnak, és ezt az előzetes megállapodást hagyja jóvá a bíróság, akkor az esetek 90 százalékában az anyákhoz került a gyerek, viszont azokban az esetekben, amikor a bíróság döntött, akkor ez az arány 60-40% volt” - mondta a Fővárosi Törvényszék Sajtóosztályának munkatársa.

Kapcsolódó hang

Nem tesz különbséget anya és apa között a szülői felügyeleti jog
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018