eur:
394.03
usd:
365.68
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Orbán Viktort fogadta Helmut Kohl Németországban - a nap hírei

Európa nem lehet a szükséget szenvedő milliók új hazája – hangsúlyozta közös nyilatkozatában Helmut Kohl és Orbán Viktor. Benyújtotta az Országgyűlésnek a Belügyminisztérium terrorellenes javaslatcsomagját a tárca vezetője. Magyarország lesz az idei varsói nemzetközi könyvvásár díszvendége.

Európa nem lehet a világban szükséget szenvedő emberek millióinak új hazája - hangsúlyozta közös nyilatkozatában Helmut Kohl és Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök németországi otthonában látogatta meg a volt német kancellárt. Mindketten egyetértetek abban, hogy Európának a nemzetközi közösség erőfeszítéseihez kacsolódva az érintett régiókban kell segítséget nyújtania. Orbán Viktor hangsúlyozta: Magyarország kiáll Berlin mellett és további kezdeményezésekkel támogatja Angela Merkel német kancellárt.

Bizalom és partnerség jellemzi a magyar-német gazdasági kapcsolatokat - jelentette ki Kölnben a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály egy gazdasági fórumon elmondta: a magyar export több mint 27 százaléka német területre irányul, az importunkból pedig 26 százalékkal részesedik. A német tőkével alapított vállalatok több mint 300 ezer munkavállalót foglalkoztatnak Magyarországon.

Javaslatcsomag készül a magyar befektetési környezet javításáért - közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter az Amerikai Kereskedelmi Kamara vezetőivel tartott egyeztetésen elmondta: a munkaerő-mobilitás, a kutatás-fejlesztés és az innováció területén szeretne módosításokat a tárca.

Benyújtotta az Országgyűlésnek a Belügyminisztérium terrorellenes javaslatcsomagját a tárca vezetője. Az indítvány indoklása szerint a globális biztonsági kihívások között egyre jelentősebb szerepet játszik a nemzetközi terrorizmus. A változtatás egyik lényegi eleme, hogy az eddigi Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ a továbbiakban nemzetbiztonsági szolgálatként Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ néven működik tovább.

A főpolgármester szerint legalább 50 milliárd forintot kellene fordítani Budapest árvízvédelmére. Tarlós István elmondta: az összeg mintegy negyede áll a főváros rendelkezésére, ebből a csillaghegyi öblözet árvízvédelmét lehet megoldani. A 3-as metróról azt mondta: nincs késésben a szerelvények felújítása, a kivitelezés 3 szakaszban, 3 évig tart. Kijelentette: ha a szakértők életveszélyes állapotot észlelnek, akkor a BKV vezetői azonnal leállítják a 3-as metrót.

Nem változott a 4-es metró beruházásának összköltségvetése a 2012-ben aláírt szerződés megkötése óta - közölte sajtóinformációra reagálva a BKV elnök-vezérigazgatója. A Világgazdaság azt írta: csaknem 4 milliárd forintot fizet a főváros a metróalagutat fúró cégnek egy bírósági döntés nyomán. A portál szerint legalább 800 millió forintot spórolhattak volna meg, ha pereskedés helyett kiegyeznek a vállalattal. Bolla Tibor vezérigazgató közleményében hangsúlyozza: a projekt 452,5 milliárd forintos összköltségvetésében 67,5 milliárdot különítettek el a szerződött vállalkozókkal folytatott vitás kérdésekre.

A Fővárosi Törvényszékhez fordult a Quaestor Értékpapír Zrt. felszámolója azért, hogy hozzájussanak követelésükhöz a brókercég nyilvántartásában nem szereplő befektetők. A Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. közölte: az érintett 340 magánszemélynek, illetve intézménynek mintegy 5 milliárd forint értékű követelése van. Ha a bíróság megalapozottnak tartja a hitelezői igényeket, ezek a megtévesztett befektetők is a Kárrendezési Alaphoz fordulhatnak.

A kulturális örökségek európai évének javasolja 2018-at az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportügyért felelős biztosa. Navracsics Tibor az Európai Kultúra Fóruma nevű rendezvény nyitóbeszédében hangsúlyozta: a kultúrának döntő szerepe van a tartós kapcsolatok létrehozásában szerte a világban.

Magyarország lesz az idei varsói nemzetközi könyvvásár díszvendége - közölte a varsói Magyar Kulturális Intézet igazgatója. Tischler János elmondta: a május 19. és 22. közötti seregszemle egyben a lengyelországi magyar évad nyitórendezvénye.

A humanitárius helyzet és a segítségnyújtás lehetőségeinek feltérképezéséről is tárgyal Libanonban Erdő Péter bíboros, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának elnöke. Az egyházi vezető elmondta: szerdán találkozik a Katolikus Karitász helyi szervezetének vezetőjével, hogy tájékozódjon a konkrét feladatokról.

A Baptista Szeretetszolgálat mentőcsapata után újabb magyar egység indult a földrengés sújtotta Ecuadorba a miskolci Spider Mentőcsoport vezetésével. A speciális mentők is a romok alatt rekedt túlélők, illetve áldozatok felkutatásában segédkeznek a dél-amerikai ország hatóságainak.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×