eur:
385.81
usd:
354.53
bux:
0
2024. május 16. csütörtök Botond, Mózes

Rajzanak a méhek - Nem mind méh, ami annak látszik

Hamarosan kezdődik a méhek rajzása, ezért több helyen is várható a rovarok megjelenése. Ha a méhek olyan helyen vannak, ahol zavarják vagy akadályozzák az embereket, akkor a méhészek befogják ezeket a családokat. A poszméhek, vagyis a dongók megjelenése csak későbbre várható. Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke az InfoRádióban elmondta: sokan nem tudják megkülönböztetni a méheket a darazsaktól.

„Sokszor kimennek a szakemberek és kiderül, hogy nem méhekről, hanem darazsakról van szó. A hónap végén, jövő hónap elején lehet számítani arra, hogy a mézelő méhcsaládok rajzanak. Ez káros jelenség, a legtöbb méhész próbál ellene tenni, de néha nem sikerül” - mondta az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke.

Bross Péter hozzátette: „ezek az állatok zavarják a laikusokat, de alapjában nem támadnak.”

A szakember arra figyelmeztetett, ne nyúljunk hozzájuk, szóljunk az illetékeseknek.

„A méhész megpróbálja megmenteni, befogni a méhcsaládokat, van, hogy ez fizikai lehetetlenség, ilyenkor sajnos el kell pusztítani őket, de az esetek többségében a méhész el tudja vinni a családot. Annyit érdemes tudni, hogy a méhcsalád motorja a méhanya, őt kell befogni, a többi, épp rajzásban lévő méhdolgozó követni fogja” - fűzte hozzá az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke.

Bross Péter kiemelte: „a mi méheinkben nincs sárga szín, a Kárpát-medencében honos rajnai méh, és ennek alfaja a pannon méh él nálunk, ezen a rovaron csak szürke szín található. A darázs viszont sárga. A méhész azt sem szokta otthagyni. A darazsak rendkívül elszaporodtak, a méhészek sem örülnek ennek, számos méhbetegséget a darázs is terjeszt.”

„A poszméhek, vagyis dongók ritkán költöznek be lakásokba, inkább a természetben található üregekben, odúkban fészkelnek. Családjuk később, főleg nyár közepén-végén dúsul fel. Ha most a ház körül nagy, az általánosnál nagyobb rovarmozgás van, akkor azok méhek. A méhészeknek általában nem kell fizetni a rajbefogásért” - hangsúlyozta az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×