eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Napról napra javul Kulka János állapota - a nap hírei

Kiábrándítónak nevezte az uniós intézmények hozzáállását a migrációs válsághoz a külgazdasági és külügyminiszter. A jövőre tervezett infláció mértékével egyező nyugdíjemelésre tesz javaslatot a kormány. Napról napra javul Kulka János állapota

Kiábrándítónak nevezte az uniós intézmények hozzáállását a migrációs válsághoz a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter az uniós tárcavezetők luxembourgi tanácskozásán azt mondta: a brüsszeli illetékesek az egyértelmű következmények ellenére továbbra is arra próbálnak koncentrálni, hogy miként hozzanak még több embert Európába.

A jövőre tervezett infláció mértékével egyező nyugdíjemelésre tesz javaslatot a kormány - közölte a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály a Világgazdaságnak azt mondta: 2017-ben ez 0,9 százalékot jelent. A tárcavezető fontos célnak nevezte, hogy az ellátások megőrizzék reálértéküket. Varga Mihály emlékeztetett arra, hogy az áremelkedések ütemét jelentősen csökkenti majd a baromfihús, a tojás és a tej áfájának tervezett 22 százalékpontos csökkentése, és kedvező hatással lehet az árindexre az internethasználat és az éttermi szolgáltatások forgalmi adójának 9 százalékpontos mérséklése is.

A Bankszövetség szerint, mintegy 200 milliárd forint értékű hitel kihelyezését segíti a bankadó csökkentése. Becsei András a szervezet alelnöke az M1-en arról beszélt: az intézkedés révén nő a pénzintézetek hitelezési aktivitása és mérséklődnek a szektor költségei, így a bankok versenyképesebb szolgáltatásokat tudnak nyújtani.

Az életpályamodellel emelkedik a NAV dolgozóinak jövedelme - jelentette ki a parlamenti és adóügyekért felelős államtitkár. Tállai András azt mondta: akik a NAV törvény alá tartoznak, három lépésben 50 százalékos, a munka törvénykönyve alá tartozó dolgozók pedig egyszeri 30 százalékos béremelést kapnak.

A paksi atomerőmű bővítésével Magyarország az uniós energiapolitikával összhangban cselekszik - jelentette ki a létesítmény teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos. Aszódi Attila emlékeztetett arra, hogy az Európai Bizottság közelmúltban kiadott jelentése a nukleáris termelőkapacitás szinten tartásával számol 2050-re, amihez szükség van új erőművek építésére és a meglévők élettartamának meghosszabbítására.

Jövőre várható a középfokú végzettségű bölcsődei kisgyermeknevelők bérrendezése - közölte a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Novák Katalin elmondta: a jövő évi költségvetés tervezete tartalmazza a szükséges forrásokat, ezért a sztrájkbizottság mindenképpen megtartja a szerdára tervezett munkabeszüntetést. Galló Istvánné az M1-en azt mondta: a kormánnyal folytatott tárgyaláson a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ átalakításáról történt előrelépés, de a kötelező óraszámok rögzítéséről és a bérpótlékokról nem sikerült megegyezni. Palkovics László oktatásért felelős államtitkár kijelentette: az egyeztetések a sztrájk után folytatódnak.

A tehetősebb biztosítottak magasabb hozzájárulásával, három szintű társadalom-biztosítási rendszerrel pótolná ki a Demokratikus Koalíció elnöke az egészségügyi rendszer 600 milliárd forintos hiányát. Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: elképzelése szerint a sürgősségi ellátást még a biztosítással nem rendelkezők is megkapnák. Hozzátette: a TB-járulékot fizetők kapnák az alapellátást, és lenne egy extra szolgáltatás a többet fizetők számára.

Garanciát kér az MSZP arra, hogy három évig érdemben ne módosítsa az Országgyűlés a vasárnapi nyitva tartásról szóló szabályozást. Tóbiás József pártelnök szerint ha a választók népszavazáson döntöttek volna a vasárnapi boltzár eltörléséről, akkor a módosítás után három évig nem lehetett volna hozzányúlni a törvényhez. A szocialisták átfogó módosítást nyújtottak be a munka törvénykönyvéhez, amely a százszázalékos vasárnapi bérpótlék mellet a többi között tartalmazza, hogy a munkavállaló két vasárnapnál többet nem dolgozhat egy hónapban.

Nem kezdeményezett bércsökkentést a vasúti dolgozóknál a MÁV, a cég alaptalannak tartja két érdekképviselet erre vonatkozó állítását. A vasúttársaság arra a szakszervezeti állításra reagált, amely szerint a kormány megszüntetné a szombati készenléti munkáért járó pótlékot, azért mert a MÁV-csoportnak visszamenőleg kell kifizetnie több milliárd forint elmaradt túlórapótlékot. A MÁV tudomása szerint egy készülő törvényjavaslatban valóban szerepel a Munka törvénykönyvének módosítása.

Napról napra javul Kulka János állapota - írja közleményében az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet. Az intézmény arról tájékoztat, hogy a színművész tünetei enyhülnek, sikeres stroke ellátásban részesült.

Magyar és amerikai szakemberekből álló segélycsapatot küldött a földrengés sújtotta Ecuadorba a Baptista Szeretetszolgálat. A segélyszervezet tájékoztatása szerint a magyar vezetésű egység csatlakozik a helyi mentőalakulatokhoz, hogy segítse az ivóvízellátás és az átmeneti szálláshelyek biztosítását, illetve az orvosi segítségnyújtást.

Brazíliában megkapta a szükséges többséget az elnök elleni bizalmatlansági indítvány a parlament alsóházában. Dilma Roussef 2011 óta hatalmon lévő elnököt a költségvetési törvények megsértésével, ezen belül is az állami mérleg kozmetikázásával gyanúsítja az ellenzék.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×