eur:
393.66
usd:
364.85
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Holokauszt emléknapot tartottak országszerte – a nap hírei

Országszerte rendezvényeket tartottak a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja alkalmából. Méltóságteljes válaszra szólította fel a nemzetközi közösséget a menekültválság ügyében Leszbosz szigetén Ferenc pápa. Budapesten csaknem harminc helyszínre riasztották a tűzoltókat a szél okozta károk miatt.

Országszerte rendezvényeket tartottak a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja alkalmából. 1944. április 16-án kezdődött a magyar zsidóság gettóba zárása. A 8. kerületi Teleki László téren, a Munkaszolgálatosok emlékművénél tartottak megemlékezést. A Terror Háza Múzeum szabadtéri koncertet rendezett, amelyen az üldözötteket mentő boldog Salkaházi Sára nővérre emlékeztek. Az Élet Menete Alapítvány vasárnap már 14. alkalommal rendezi meg az emléknaphoz kötődően az Élet menetét.

Egy új kórházfinanszírozási rendszer elkészítését és az alapellátás megerősítését nevezte kiemelt feladatnak az emberi erőforrások minisztere. Balog Zoltán Nyíregyházán azt mondta: a feladatok a többi között abból a kettőségből származnak, hogy míg 21. századi színvonalú beruházások valósulnak meg, tart a küzdelem azért, hogy az itt képzett magyar orvosok itthon gyógyítsanak, javuljon a szakdolgozók anyagi biztonsága és rövidüljenek a várólisták.

A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter szerint a növekvő megtakarítások azt mutatják, hogy Magyarországon felelősen gondolkodnak az emberek. Rogán Antal az M1 műsorában ismét úgy vélte: a jövő évi költségvetés-tervezet számait elsősorban a tartós gazdasági növekedés, a gazdaság fehérítésére tett kormányzati lépések és az adócsökkentés indokolja. Hozzátette, hogy a személyi jövedelemadó csökkentés hatására nőttek a megtakarítások, és a lakossági fogyasztás is.

Összesen 13-15 milliárdos megtakarítást jelenthet az embereknek az internethasználat áfájának csökkentése - mondta a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos. Deutsch Tamás közölte: a jövő évi adótörvények részeként kerül a parlament elé a javaslat, amely 2017 januárjától a jelenlegi 27-ről 18 százalékra csökkenti az internet-használat általános forgalmi adóját.

A Fidesz szerint Brüsszelnek nem az uniós bevándorlás-politikán kellene változtatnia, hanem azt tagállami hatáskörben hagyva, a határok védelmére koncentrálva kellene megállítania a migránsok beáramlását. Gulyás Gergely, a kormánypárt frakcióvezető-helyettese emlékeztetett arra, hogy a miniszterelnök Lisszabonban ezért fogalmazta meg tízpontos javaslatát. Ez kimondaná, hogy ha egy tagállam képtelen a határai védelmére, akkor ott az Európai Uniónak kell ellátnia ezt a feladatot, ha pedig az érintett ebbe nem egyezik bele, fel kell függeszteni schengeni tagságát.

Méltóságteljes válaszra kérte a nemzetközi közösséget a menekültválság ügyében Ferenc pápa. A katolikus egyházfő a görögországi Leszbosz szigetén I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárkával és Ieronimosz athéni ortodox érsekkel együtt látogatta meg az ottani menekülttábor lakóit. A három vallási vezető közös nyilatkozatban szólította fel a nemzetközi közösséget, hogy adjon megfelelő választ a humanitárius válságra és annak kiváltó okaira.

A Vasutasok Szakszervezete szerint a kormány hamarosan tárgyalhat a Munka törvénykönyve módosításának tervezetéről, amelynek egyik pontja megszűntetné a szombati készenléti munkáért járó pótlékot. Az érdekképviselet közleményében az áll, hogy a tervezet elfogadása tízezreket fosztana meg a pótléktól, amely azoknak jár, akiket úgy rendelnek készenléti munkára szombaton, hogy utána vasárnap, rendes munkaidőben kell dolgozniuk.

Az elmúlt három évben több mint ötvenezer devizahiteles ügy érkezett a törvényszékekre és a járásbíróságokra - írja a Magyar Nemzet. A lap az Országos Bírósági Hivatal tájékoztatására hivatkozva arról számolt be: országosan 52 338 devizahiteles ügye került a bíróságokra 2013. november elseje és idén április ötödike között. Az összes eljárás több mint fele a Fővárosi Törvényszéken indult.

Budapesten csaknem harminc helyszínre riasztották a tűzoltókat szombat délután az erős szél miatt. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint a tűzoltóknak jellemzően vakolathulláshoz, tetőn meglazult cserepek, kitört fák és leszakadt ágak miatt kellett kivonulniuk. A 7. kerületi Klauzál téren egy személyautóra dőlt egy nagy méretű fa, az M3-as autópálya bevezetőjénél, a Szerencs utcánál egy többmázsás faág zuhant az úttestre, ami akadályozta a forgalmat. A szél megbontotta a Komjádi Béla Sportuszoda tetejét fedő egyik bádoglemezt is.

Japánban 25 ezer katonát és további mintegy ezerfős mentőcsapatot küld a kormány az elmúlt napok súlyos földrengéseinek helyszínére, hogy segítsenek a helyi mentőalakulatoknak a romok alatt rekedt emberek kimentésére. Közben már meghaladta a 40-et a csütörtök óta bekövetkezett földmozgások halálos áldozatainak a száma. A hatóságok újabb utórengésektől tartanak és attól, hogy az elkezdődött esőzések és az erős szél miatt földcsuszamlások nehezítik a helyzetet. A térségből több mint 90 ezer embert kellett evakuálni.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×