eur:
394.1
usd:
365.27
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Simicskó: már idén működhet az új terrorelhárítási központ

Már idén megkezdheti a munkát a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ - mondta Simicskó István honvédelmi miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában. Hozzátette: az új intézmény elindítása nem hátráltatja a meglévő titkosszolgálati munkát.

„El kell jutnunk oda ebben a 21. századi világunkban, hogy látva a különböző új típusú kihívásokat, és ezen belül a terrorizmus kiszélesedését a nemzetközi térben, hogy hatékony válaszokat találjunk. Ez egy olyan közös nevező kell legyen a békeszerető emberek és politikai közösségek világában, amivel ezt a veszélyt elhárítjuk. Van egy NATO-szövetség, egyébként még más, a NATO-n kívüli országokkal is szövetségre kell lépni, hiszen meg kell osztani az ilyen természetű információkat, ha vannak” - jelentette ki Simicskó István.

A honvédelmi miniszter kiemelte, hogy releváns, és a terrorizmus elleni küzdelemhez szükséges információkkal a legtapasztaltabb emberek dolgoznak majd az új szervezetben. „Az a feladatunk, hogy hatékony, jól működő rendszert építsünk. A magyar titkosszolgálatok kiváló szakemberekkel rendelkeznek most is, sokan nagyon veszélyes helyeken, övezeteken állják meg a helyüket, és kiváló elemzői tudással is rendelkező gárdánk is van. Azzal lehet számolni, hogy a különböző, jól működő titkosszolgálatoktól olyan szakembereket delegálnak az új szervezetbe, akik ezen a területen már bizonyítottak. Megvan a bizalmi kapcsolat a küldő szervezettel és a kihívás, a kellő motiváció az új szervezetben is. 150 embert át lehet rendelni az új szervezetbe, hogy az ne okozzon problémát.”

„Annak örülnék, ha a teljes terrorellenes akciócsomag átmenne a parlamenten. Ez független az alkotmánymódosítástól. Első lépés a rendőrségi és a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvény módosítása és az új szervezetnek és információs központnak a létrehozása a legfontosabb. Ezzel párhuzamosan fut a javaslatunk, remélem, mindkettő révbe jut. Szerintem az új központ már idén létrejöhet” - tette hozzá Simicskó István.

A honvédelmi miniszter arról is beszélt, hogy április végén, legkésőbb május elején benyújtják az Országgyűlésnek az alaptörvény-módosítási javaslatot, amely többek között lehetővé teszi, hogy terrorveszélyhelyzet esetén a Magyar Honvédséget is bevethessék.

Simicskó István az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: az egyeztetések alapján úgy véli, a honvédség bevetésének lehetőségében egyetértés van, a korlátozható szabadságjogok tekintetében viszont vannak dilemmák az ellenzék részéről.

A honvédelmi miniszter hozzátette: tovább egyeztetnek, ha kell több hetet szánnak még rá. Céljuk, hogy szükség esetén a mindenkori kormány minél gyorsabban tudjon intézkedni.

Kiemelte: ha nincs biztonság, akkor szabadságjogok sincsenek. Ugyanakkor hozzátette: egy "többpárti demokráciában, az Európai Unió szívében" nem lehet katonai diktatúrát, vagy hatalmi visszaélést megvalósítani. Napjainkban a parlamenti kontroll mellett az információs térben, az internet korában már olyan nyitott világban élünk, hogy ezeket nem lehet kijátszani, de senki nem is akarja - mondta Simicskó István, hozzátéve: a cél a magyar emberek biztonsága.

A honvédelmi miniszter az InfoRádió műsorában kitért arra is, hogy dolgoznak egy tízéves terven, amelynek egyik lényegi eleme, hogy a Magyar Honvédség a kibertérben is hatékonyan tudjon védekezni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×