eur:
395.11
usd:
371.49
bux:
66355.42
2024. április 16. kedd Csongor

Harmadára csökkent a Klik adóssága - lapszemle

A Magyar Idők cikkéből kiderül: csaknem a harmadára, 5,2 milliárd forintra csökkent a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ tartozása egy hónap alatt. Palkovics László oktatási államtitkár szerint a holnapra meghirdetett kétórás figyelmeztető sztrájk során munkajogi következményekkel nézhet szembe az a pedagógus, aki az utcán tiltakozik és nem tart órát, míg aki az épületben van, sztrájkolónak minősül. A Magyar Nemzet írása szerint az európai uniós fejlesztési források szabályszerű felhasználásával kapcsolatban jelenleg 16 különböző magyarországi ügyben nyomoz a Csalás Elleni Európai Hivatal.

A Magyar Idők cikkéből kiderül: csaknem a harmadára, 5,2 milliárd forintra csökkent a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) tartozása március végére. Az intézményfenntartó tartozása február 29-én még 14,4 milliárd forint volt, ami egy hónap alatt több mint 64 százalékkal csökkent. A lap szerint a Klik több mint 11,6 milliárd forintot utalt át a tankerületek részére a már lejárt és a folyamatosan felmerülő szállítói számlák rendezésére.

A Népszabadságnak Palkovics László oktatási államtitkár adott interjút, aki szerint a holnapra meghirdetett kétórás figyelmeztető sztrájk során munkajogi következményekkel nézhet szembe az a pedagógus, aki az utcán tiltakozik és nem tart órát, míg aki az épületben marad, sztrájkolónak minősül. Az államtitkár szerint a sztrájkoló pedagógus arra a két órára eső arányos bérét legfeljebb a sztrájkalapból kapja meg.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium alá tartozó Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt egy csaknem 6 milliárd forintos pályázat keretében 47 partnerirodát, egy regionális irodát, valamint 4 partneriroda-hálózatot alakítana ki. Oroszországban 260 millió forintért terveznek irodát nyitni, a mongóliai kirendeltségre csaknem 100 millió, a vietnamira 130 millió forintot szánnak.

A Magyar Nemzet cikkéből kiderül: az európai uniós fejlesztési források szabályszerű felhasználásával kapcsolatban jelenleg 16 különböző magyarországi ügyben nyomoz a Csalás Elleni Európai Hivatal. A szervezet Magyarországon az Európai Stratégiai Beruházási Alap, valamint az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap támogatásai pénzeinek kezelésére összpontosít.

A Népszabadság írása szerint majdnem háromszor annyiért vett öt használt helikoptert a magyar Belügyminisztérium egy cseh cégtől, mint amennyiért az megvásárolta a légi járműveket a német Baden-Württemberg tartomány belügyminisztériumától. A lap szerint a különbség összesen 2,7 milliárd forint volt.

A Magyar Idők arról ír, hogy bár a belső szabályzó alapján a rendőrség szolgálati járműveinek amortizációs cseréje általánosan ötévente esedékes, a megyék több mint felében ezt meghaladja a gépkocsik életkora. A motorokkal még rosszabb a helyzet: Budapesten és három megyében átlagosan 10-13 évesek. A teljes járműpark 3091 autóból, terepjáróból és motorból, valamint 902 kerékpárból áll.

Gazdasági lapszemle

A Napi.hu arról ír, hogy hetven oldalas ígéret csomagot fogadott el Szlovákiában az új Fico-kormány, amelynek különösen sztrádaépítési programja pozitívan érinti a magyar kisebbségi területeket. A szlovák kormány a korábbi ígéretekkel ellentétben nem 2018-ban, csak 2020-ban tervez először kiegyenlített költségvetést, vagyis olyat, amelyben a kiadásokat teljes egészében fedezik a költségvetési bevételek. Ez eddig egy szlovák kormánynak sem sikerült.

A Portfolio összeállításából kiderül: lényegesen kisebb növekedést produkált volna a magyar gazdaság az elmúlt években az uniós támogatások nélkül. A transzferek hiányában a nemzetgazdasági beruházások folyamatosan apadnának, illetve nagyobb mértékű lett volna a régió gyorsan fejlődő országaitól való leszakadásunk.

A Pénzcentrum.hu a kertépítési szezon közepén körbejárta: mennyit költünk kertészeti kellékekre, például palántákra, virágföldre és kaspókra, vagy függőágyakra és grillekre. A gazdasági portál utánanézett, melyek a slágertermékek, és érdemes lesz-e valahova elindulni fűnyírót venni most vasárnap?

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
A Fehér Ház szertefoszlatta Zelenszkij reményeit, az ukrán segélycsomagról folyik a vita Amerikában – Híreink az ukrajnai frontról kedden

A Fehér Ház szertefoszlatta Zelenszkij reményeit, az ukrán segélycsomagról folyik a vita Amerikában – Híreink az ukrajnai frontról kedden

Republikánus törvényhozók azt javasolták, hogy próbáljanak meg egy csak Izrael támogatására vonatkozó törvénycsomagot elfogadni. A Fehér Ház hétfőn azonban megismételte, hogy Joe Biden amerikai elnök nem fog jóváhagyni egy önálló, egyedül csak Izraelt támogató finanszírozási törvényjavaslatot, a csomagnak Ukrajna támogatását is tartalmaznia kell. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök fölvetette, hogy a NATO-országok úgy segíthetnék az ukrán védekezést, ahogy tették azt Izraellel, de a Fehér Ház szerint a két ország esete teljesen más, az Egyesült Államok nem fog részt venni az ukrajnai harcokban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×