eur:
393.27
usd:
367.32
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Biciklisek kontra Városháza: kinek dolgozik az idő?

Nagy viharokat kavart egy főpolgármesteri utasítás, amely a budapesti kerékpározás feltételrendszerének felülvizsgálatát tervezi. A kerékpárosok szerint a javaslat visszavetné az elmúlt évek eredményeit, a Városháza viszont egy radikális kisebbség zsarolásáról beszél.

Egy kiszivárgott városházi dokumentum szerint jelentős változások léphetnek életbe Budapesten a kerékpáros közlekedésben. Kürti Gábor, a Magyar Kerékpáros Klub elnöke szerint ha a sajtóban megjelent tervek megvalósulnak, az jelentősen visszavetheti a fővárosi kerékpáros kultúrát.

„Érzek egy olyan szándékot, hogy meg kell regulázni a kerékpáros közlekedést, mert talán túl sok a kerékpáros. Tíz év alatt valóban a 11-szeresére nőtt a kerékpározók száma. Nem tudom, hogy ezt a folyamatot meg lehet-e akadályozni. Szerintem az idő a kerékpározásnak dolgozik, ez, és a gyaloglás fog elsőbbséget élvezni a közlekedésben” - vélekedett Kürti Gábor.

 Időközben a főváros közleményében azt írta: rágalomkampány zajlik a városvezetés kerékpáros koncepciója miatt. Hozzátették: a főpolgármester nem adta utasításba a kerékpáros fejlesztések megszüntetését, és nincs szó a tömegközlekedés háttérbe szorításáról.

 A sajtóban több helyen megjelent, hogy egy öt pontból álló főpolgármesteri utasítás a budapesti kerékpározás feltételrendszerének felülvizsgálatát tervezi.

 Tarlós István az Indexnek azt mondta, hogy egyetlen bicikliút sem szűnne meg, de azokon a helyeken, ahol közel vannak egymáshoz a bicikliutak, plusz a buszsáv is bicikliút, ott a buszsávban letörlik a jelzéseket.

 Kürti Gábor az InfoRádiónak adott interjúban kiemelte, hogy a kerékpárosok nem akadályozzák a buszok közlekedését.

 „Sokan felvetik, hogy a kerékpárosok lassítják a buszközlekedést, de ez tényszerűen cáfolható. Ez a KRESZ újítása, és nagy biztonságérzetet ad a kerékpárosoknak. Azt gondolom, hogy nagy probléma nincsen, biciklizni mindig lehet majd a városban” - jegyezte meg a Magyar Kerékpáros Klub elnöke.

 A Városháza közleménye eközben azt is kiemeli, hogy a kerékpározás ésszerű fejlesztése nem lehet azonos a kerékpárosok radikális kisebbségének terrorjával és zsarolásával. Ezt a főváros vezetése visszautasítja, és hangsúlyozza, hogy 1990 óta soha nem volt annyi kerékpáros fejlesztés, mint a 2010 óta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb személyt vettek őrizetbe Németországban Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×