eur:
394.22
usd:
368.87
bux:
65664.79
2024. április 23. kedd Béla

Átadták a felújított Óbudai Zsinagógát

Átadták a Óbudai Zsinagóga felújított belső imaterét kedd este

„Milyen szépek a sátraid, Jákob, hajlékaid, Izrael” - ezzel, a Tórából vett idézettel utalt Köves Slomó arra, hogy hogyan épült fel isten első hajléka. Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija azt mondta, Mózes először nem alapozott, hanem oltárt épített. A vezető rabbi úgy fogalmazott: univerzális üzenete van ennek.

„Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy amíg az épület nem tökéletes, nem költözünk be, amíg valami nem tökéletes, addig nem is csináljuk. A Tóra azt mondja nekünk, nem kell megvárni a tökéletességet, amink, abból főzzünk. Ha a héber ábécének csak két betűjét ismerjük, legalább az egyiket adjuk tovább valaki másnak is.”

Az ünnepségen felszólalt Röhrig Géza Kossuth-díjas színész, az Oscar-díjas Saul fia című film főszereplője is.

„Tudtommal nincsen még egy nyelv, amiben az élet szó kizárólag többes számban létezik. Ennek komoly oka van, az ember ugyanis valaki egyedül is tud lenni, de valami nem lehet egyedül.”

Balog Zoltán, az emberi erőforrások miniszterének levelét államtitkára Soltész Miklós olvasta fel.

„Ismét huszonötezer csillagot festettek fel a belső boltívre, de ebben a történelemben elsötétíti a csillagok fényét Auschwitz sötétsége, ezért különösen fontos a mai nap. Nemcsak a túlélést, az újrakezdést bizonyítja, hanem a gyarapodást is.”

Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, társadalmi és civil kapcsolatokért felelős államtitkára ünnepi beszédében hangsúlyozta: aki zsinagógát, templomot újít fel vagy épít, az embereket, lelkeket szolgál és ment meg.

Soltész Miklós kiemelte: napjainkban sokszor lesz éjszakai mulató egy-egy templomból, Óbudán azonban ellenkező irányú folyamat valósult meg azzal, hogy egy méltatlanul használt épület kezdett újra zsinagógagént működni.

Az 1733-ban épült és mai formájában 1769-ben felavatott Óbudai Zsinagóga több évtizeden keresztül kelléktárként működött. Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség 2010-ben adta át ismét a közösségnek a templomot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Jön a költségvetési hiány miatti uniós felkérdezés, Magyarország ellen is eljárás indulhat

Jön a költségvetési hiány miatti uniós felkérdezés, Magyarország ellen is eljárás indulhat

Az Európai Parlament jóváhagyta az uniós költségvetési szabályok frissítését, amelynek célja, hogy azok világosabbá, beruházásbarátabbá és az egyes országok helyzetéhez jobban igazodóvá váljanak. Az új szabályok középpontjában a kormányok beruházási képességének védelme, a hitelesség biztosítása a hiány- és adósságcsökkentési mechanizmusok révén, nagyobb mozgástér biztosítása, valamint a párbeszéd és a felelősségvállalás javítása áll. A stabilitási és növekedési paktum reformja miatt már idén elindulhat a túlzottdeficit-eljárás.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×