eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

A baromfi, a tej és a tojás áfája 5 százalékra csökkenhet jövőre - a nap hírei

Május 3-án dönt a Kúria a kormány kvótaügyi népszavazási kezdeményezéséről. Százmilliárdos nagyságrendű forrásbevonásról beszélt az egészségügyben és az oktatásban az emberi erőforrások minisztere.

A baromfi, a tej és a tojás áfájának 5 százalékra csökkentését tervezi jövőre a kormány - közölte a nemzetgazdasági miniszter. A 2017-es büdzsé tervezetét a tárca szerdán juttatta el a Költségvetési Tanácsnak véleményezésre. Varga Mihály hangsúlyozta: mérséklődhet az internethasználat és az éttermi szolgáltatások forgalmi adója is.

Magyarország és Szerbia érdekelt egymás sikerében - jelentette ki vajdasági látogatásán a magyar miniszterelnök. Orbán Viktor 50 milliárd forintos terület- és gazdaságfejlesztési támogatásról írt alá szerződést a Vajdasági Magyar Szövetség elnökével. A magyar kormányfő tárgyalt szerb kollégájával is, akinek hangsúlyozta: Magyarország érdeke Szerbia mielőbbi uniós taggá válása.

Május 3-án dönt a Kúria a kormány kvótaügyi népszavazási kezdeményezéséről. A kezdeményezést hitelesítő határozat ellen négy felülvizsgálati kérelem érkezett. A miniszterelnök korábban azzal indokolta a népszavazást, hogy a kabinet nem akar az emberek feje fölött, az európai emberek akarata ellenére olyan döntést hozni, ami átrajzolná a kontinens kulturális és vallási arculatát.

Százmilliárdos nagyságrendű forrásbevonás várható jövőre az egészségügyben és az oktatásban 2016-hoz képest - erősítette meg az emberi erőforrások minisztere. Balog Zoltán hangsúlyozta: a gazdasági növekedésnek köszönhetően a pluszforrások egy része adócsökkentés formájában jelenik meg, míg az oktatásban folytatódik a béremelés, az egészségügyben pedig többlépcsős béremelés várható.

Elfogadta a pedagógusok sztrájkbizottsága a kormány javaslatát, hogy minden köznevelési intézménynek biztosítania kell a gyerekfelügyeletet és az étkezést az április 20-ára tervezett sztrájk idején. Palkovics László oktatási államtitkár több órás egyeztetés után írta alá a pedagógusok sztrájkbizottságának képviselőivel a megállapodást. Ennek értelmében minden diák mehet iskolába és egyéb köznevelési intézménybe jövő szerdán.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint nem okoz fennakadást pénteken az általános iskolai beíratásoknál a figyelmeztető sztrájk. Mendrey László elnök az InfoRádióban jogszerűnek nevezte a kétórás akciót.

Egy éven belül megoldódhat a Duna vízpótlásának kérdése - jelentette ki a szlovákiai Híd párt elnöke. Bugár Béla az InfoRádió Aréna című műsorában közölte: a Híd párt politikusa vezeti a pozsonyi környezetvédelmi tárcát, amelynek az a szándéka, hogy lehetőleg már ősszel tárgyalóasztalhoz üljön a magyar illetékesekkel, és egy éven belül lezáruljon a két ország viszonyát terhelő ügy.

Az Európai Parlament határozata szerint veszélyeztetik a demokráciát, az emberi jogokat és a jogállamiságot alkotmánybíróságot korlátozó lengyel jogszabályváltozások. Az állásfoglalás felszólítja a varsói kormányt, hogy tartsa tiszteletben az alkotmánybíróság ítéleteit. Bár a lengyel alkotmánybíróság az alaptörvénybe ütközőnek ítélte a róla szóló törvény vitatott módosítását, a kabinet közölte, hogy az ítéletet nem teszi közzé a hivatalos közlönyben, így az nem léphet hatályba.

Szűk családi körben eltemették Keres Emil Kossuth-díjas, érdemes és kiváló művészt. A színészt, a Radnóti Miklós Színház nyugalmazott igazgatóját életének 91. évében, április 1-jén érte a halál. Keres Emil a színpad mellett számos filmben is játszott.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×