eur:
395.93
usd:
366.9
bux:
65646.69
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Vége a vasárnapi boltzárnak – a nap hírei

Visszavonta az Országgyűlés a boltok vasárnapi zárva tartását előíró szabályozást. Rövid időn belül tisztázhatók a vasárnapi munkavégzés feltételei és az érte járó juttatások. Egyedül az Alkotmánybíróság nyilváníthatja okafogyottnak a szocialisták vasárnapi boltzár elleni aláírásgyűjtését - mondta a Nemzeti Választási Iroda vezetője.

Visszavonta az Országgyűlés a boltok vasárnapi zárva tartását előíró szabályozást. A kormány javaslata alig több mint egy év után törli el a vasárnapi pihenőnapról szóló rendelkezéseket. A törvény végszavazásától két miniszter is távol maradt. Így a jogszabályt Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere sem szavazta meg.

Rövid időn belül tisztázhatók a vasárnapi munkavégzés feltételei és az érte járó juttatások - mondta a Fidesz frakcióvezetője, miután a parlament visszavonta a boltok vasárnapi zárva tartását előíró szabályozást. Kósa Lajos emlékeztetett arra, hogy a népszavazás után 3 évig nem lett volna rendezhető a kereskedelmi dolgozók bérpótlékának ügye.

A konzultációs fórum azonnali összehívását kezdeményezik a vasárnapi boltzár feloldása utáni helyzet rendezésére az érdekképviseletek. A Magyar Szakszervezeti Szövetség szerint elsősorban a pótlékok rendezéséről és a munkaerő beosztásra vonatkozó szabályokról kell egyeztetni. A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete kész demonstrálni is a célok megvalósulásáért.

Egyedül az Alkotmánybíróság nyilváníthatja okafogyottnak a szocialisták vasárnapi boltzár elleni aláírásgyűjtését - mondta a Nemzeti Választási Iroda vezetője, miután az MSZP bejelentette, hogy folytatja az aláírásgyűjtést a vasárnapi boltzárról szóló népszavazásért. Pálffy Ilona az InfoRádió Aréna című műsorában hozzátette: a szervező pártnak joga van ehhez ilyen esetben is.

Hozzájárult az Országgyűlés a Budapest-Belgrád vasútvonal magyarországi szakaszának újjáépítéséhez. A 472 milliárd forintba kerülő beruházás 85 százalékban kínai hitelből valósul meg, és elsődleges célja, hogy a görögországi Pireusz kikötőjébe érkező kínai áruk vasúton közelíthessék meg az Európai Uniót.

A belügyi államtitkár szerint gyakorlatilag elhárultak az elvi akadályok a kormány terrorellenes akciótervének elfogadása elől. Kontrát Károly a javaslatról tartott ötpárti egyeztetés után azt mondta: szerdán még egy szakmai egyeztetés lesz, ezt követően várhatóan jövő héten nyújtja be a kormány a törvényjavaslatot a parlamentnek.

Nőtt a háztartások fogyasztása tavaly - derül ki a KSH jelentéséből. Az egy főre jutó havi kiadás 8,9 százalékkal nőtt 2015-ben és átlagosan 74.608 forintot tett ki. A kiadások 26,7 százalékát havonta 19.885 forintot élelmiszerekre és alkoholmentes italokra fordították az emberek.

Csökkentette idei magyar GDP-növekedési előrejelzését az IMF. A szervezet szerint a 2015-ös 2,9 százalék után az idén 2,3 százalék, 2017-ben pedig 2,5 százalék lesz a nemzeti össztermék mutatója. A fogyasztói árak a tavalyi 0,1 százalékos csökkenése után az idén fél, jövőre 2,4 százalékkal emelkednek.

Összehangolt növekedésösztönző gazdaságpolitikát sürget az IMF. Az áprilisi világgazdasági prognózis erre az évre 3,2 százalékos, jövőre pedig 3 és fél százalékos növekedést jelez. Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója szerint a tartósan elhúzódó és túl alacsony, túlságosan törékeny világgazdasági növekedési ütem már számos országban a gazdasági és szociális struktúra felbomlásának a kockázatát hordozza.

Eredménytelenül zárult az FTC és szurkolóinak tárgyalása. A klub vezetése felajánlotta a szurkolóknak, hogy ha a következő 2 bajnoki szezonban nem történik botrány a lelátón, a stadionban és annak környékén, akkor a 2018/19-es labdarúgó bajnokságtól a klub megszünteti a kötelező szkennelést, opcionálissá teszi a vénalenyomat megadásához kötött beléptetést. A Ferencváros mérkőzéseit az elmúlt másfél évben elsősorban a tenyérlenyomatos beléptető rendszer miatt bojkottálták a szurkolói csoportok.

Címlapról ajánljuk

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Jó sztorik a magyar tőzsdén

Jó sztorik a magyar tőzsdén

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában óvatos emelkedéssel indult a nap,  Amerikában pedig mínuszos nyitásra van kilátás. A magyar piacon jó ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: jelentős pluszban áll a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedik a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma az USA-ban a lakáspiaci adatok mellett az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×