eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

A víz a legjobb szomjoltó

A folyadékpótlás jelentőségére és a túlzott mértékű cukros üdítők fogyasztásának káros hatásaira hívja fel a figyelmet az Országos Gyógyszerészeti és Táplálkozási Intézet. Az iskolákban futó Happy-hét során a csapvíz fogyasztását népszerűsítik - mondta az InfoRádióban Miháldi Kinga, az intézet dietetikusa.

A gyermekelhízás elleni küzdelem jegyében hetedik alkalommal hirdeti meg a vízfogyasztást népszerűsítő programját a magyarországi általános iskolák számára az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet.

Happy-hét elnevezéssel május 2. és 6. között a gyerekek az OGYÉI által kidolgozott, kreativitást, ügyességet igénylő feladatok, játékos programok és interaktív oktatóanyagok segítségével ismerkednek az egészséges folyadékfogyasztási szokásokkal – olvasható az Országos Gyógyszerészeti és Táplálkozási Intézet MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják: a tanulók megtapasztalhatják a vízfogyasztás előnyeit, az iskolák az étkezőben, osztálytermekben elhelyezett, vízzel teli kancsókkal biztosítják számukra a mosdókon kívül a vizet.

Az OGYÉI idézte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb jelentését, miszerint a túlsúlyos vagy elhízott kisgyermekek száma 1990 és 2014 között 31 millióról 41 millióra nőtt, a leggyorsabban az alacsony és a közepes jövedelmű országokban növekszik. A túlsúlyosság és az elhízás hatással lehet egy gyermek életminőségére és az iskolázottság szintjére is. Nagy a valószínűsége annak, hogy az érintett gyermekek felnőttként is elhízottak maradnak, és ez komoly egészségi és gazdasági kockázatot jelent nekik, a családjuknak és a társadalomnak is - figyelmeztetett a WHO.

Magyarországon a 6-12 éves korosztály negyede túlsúlyos vagy elhízott a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) felmérése szerint, ezért kell kiemelt figyelmet fordítani az egészséges táplálkozásra, amelynek fontos része a megfelelő folyadékfogyasztás, a cukros üdítőitalok fogyasztásának csökkentése is – írta

az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet a közleményében.

Az intézet dietetikusa az InfoRádióban elmondta: a cukros üdítő fogyasztása a gyermekkori elhízásban kiemelt kockázati tényező, a bevitel csökkentése bizonyítottan hatékony prevenciós eszköz, a többi között ezért indította útjára az intézet a magyarországi általános iskolák körében a vízfogyasztást népszerűsítő programját.

„A cukros üdítőitalok nagyon súlyos problémát tudnak okozni, hosszútávon elhízáshoz vezethetnek, a szénsavas italok foszforsavat, egészségre káros, a gyerekek fejlődését kedvezőtlenül befolyásoló anyagot tartalmaznak. A gyerekek folyadékpótlását cukros italokkal kell pótolni, a vizet ajánljuk. Gyümölcslé esetében nem mindegy, milyen típusú, jó hatásúak a frissen facsart, százszázalékos levek, azok, amelyek valóban gyümölcsből készülnek. Tudatni kell a gyerekkel és a szülőkkel is, hogy a víz legjobb szomjoltó. Energiamentes és a szervezet számára az egyik legfontosabb alkotóelem. A kiszáradás súlyos probléma, ezért fontos, hogy hidratált legyen a szervezet, amelyre a legjobb a víz. Megszerettethetjük a gyerekekkel a vizet, ha koktélokat készítünk: mentalevél, citrom, narancs, vagy mindkettő feldobhatja az egy idő után unalmassá váló vizet. Fontos, hogy ne csak a mosdóban jussanak vízhez a gyerekek” - fogalmazott Miháldi Kinga.

A Happy-hét hosszú távú célja, hogy az iskolák fenntartói, a szülők és esetleges támogatók segítségével minden iskolában garantálják - a mosdón kívül is - az ingyenes vízvétel lehetőségét. Fontos lenne, hogy a vízfogyasztás növelésével párhuzamosan csökkenjen a cukrosüdítő-bevitel és ezáltal a gyermekkori elhízás előfordulásának gyakorisága – hangsúlyozták a közleményben.

Az OGYÉI közölte: a kezdeményezéshez csatlakozó általános iskolák regisztrálása már elindult, a programot sikeresen teljesítő iskolák nyereményjátékon vesznek részt.

A tavalyi programhoz 450 oktatási intézmény 124 ezer tanulója csatlakozott, és a visszajelzések szerint a pedagógusok kivétel nélkül hasznosnak ítélik a programot, amely a gyerekek körében is nagy népszerűségnek örvend – áll az Országos Gyógyszerészeti és Táplálkozási Intézet közleményében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×