eur:
397.48
usd:
371.59
bux:
70473.96
2024. június 21. péntek Alajos, Leila

Balog: meg kell ismerniük egymást a romáknak és a nem romáknak

Ha azt akarjuk, hogy a magyarországi cigányok, romák részei tudjanak lenni a magyar társadalomnak és jövőnek, akkor az egyik legfontosabb feladat, hogy megismerjük egymást - hangsúlyozta az emberi erőforrások minisztere a nemzetközi romanapon.

Balog Zoltán a Ha szaladok, agyonlőnek, ha megállok, agyonvernek című, a roma holokauszthoz kapcsolódó, iskolásoknak szóló segédanyagot bemutatva azt mondta: az úgy beszél a romák második világháború alatt elszenvedett tragédiájáról, hogy "nem kizárólag az áldozatokról szól, hanem a hősökről is".

A kötet címére utalva megjegyezte, hogy voltak, aki ellenálltak, ha sorsuk végül nem tért is el a többi áldozatétól, és hangsúlyozta: a Magyarországon és a Kárpát-medencében élő népcsoportoknak, népeknek, nemzeteknek a sajátjuk mellett van egy közös történetük is, ami különösen igaz a magyarországi romákra.

Fontosnak tartjuk, hogy mit tanulnak a gyermekeink az iskolában, alapvetően ezen fog múlni az, hogy miként tudunk a jövőben együtt élni - jelentette ki a miniszter, hozzátéve, hogy 2002 óta része a nemzeti alaptantervnek a cigányság története, benne a roma holokauszttal.

A reális kép alkotása, a megismerés az együttélés fontos záloga - hangsúlyozta a miniszter, aki a kötethez fűzött ajánlójában úgy fogalmazott: "honfitársainknak nevük van és arcuk. így már emlékezhetünk rájuk. Az ő történetük a mi történetünk is."

Orsós Anna romológus, egyetemi tanár az eseményen arról beszélt: megkezdődött már a hazai tankönyvek átdolgozása, de a cigányság történetéről még mindig kevés információt kapnak az iskolában a diákok. Porogi András, a budapesti Toldy Ferenc Gimnázium igazgatója azt emelte ki, a 130 oldalas oktatási segédanyag a korosztály igényeihez, felhasználói szokásaihoz alakított szerkezetben, hat gyermek és fiatal sorsán keresztül segíti a történtek megértését.

Az eseményen elhangzott az is: elkészült tíz, 1956 roma hőseinek emléket állító négy-hat perces kisfilm, amelyeket - huszonöt másodperces tévészpotok mellett - a Terror Háza Múzeum honlapján is megtekinthetnek az érdeklődők.

Címlapról ajánljuk
A szlovák egészségügyi kormánybiztos szerint nem is volt Covid-járvány

A szlovák egészségügyi kormánybiztos szerint nem is volt Covid-járvány

Komoly nemzetközi problémát okozhat Szlovákiának, hogy június elején – a világon egyedüli államként – nem csatlakozott az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Nemzetközi Egészségügyi Rendszabályaihoz. A Szlovákiát képviselő Peter Kotlár a pozsonyi parlament egészségügy bizottsági ülésén azt mondta, hogy ő csak az „emberi jogokat és az ország szuverenitását” védte azzal, hogy elutasították a dokumentum alkalmazását. Kotlár azt is megismételte, hogy Szlovákiában egyébként sem volt covid-járvány.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.21. péntek, 18:00
Ferencz Orsolya
űrkutatásért felelős miniszteri biztos
Nyomott a hangulat Európa tőzsdéin

Nyomott a hangulat Európa tőzsdéin

Gazdasági adatok tekintetében ma a nemzetközi porondon fontos híreket tesznek közzé, jönnek ugyanis a júniusi BMI-k, amelyből friss képet kaphatunk az európai és a tengerentúli gazdaságok teljesítményéről - ezeknek akár a részvénypiaci hangulatra is lehet hatása. Az ázsiai tőzsdéken ma reggel felemás hangulat látszott, ugyankcsak bizonytalanság figyelhető meg a kontinens vezető tőzsdéin.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×