INFORÁDIÓ 
2019. február 18. hétfő
Bernadett

hírek

inforádió

belföld

belvíz

balaton

Már nincs belvíz a Balaton déli partján

Infostart / InfoRádió

A kárfelmérés és a helyreállítási munkák folynak a Balaton déli partján ott, ahol egy hónapja még a magas vízállás és az északi szél miatt kiöntött a tó - mondta el az InfoRádiónak Balatonfenyves polgármestere.

„A belvíznek és a Balaton vizének megjelenése a településen több összetevő következménye. Az egyik a magas víztartás, vagyis az, hogy az engedélyezett felett tartották a Balaton vizét hosszú hónapokon keresztül” - közölte Lombár Gábor.

Kifejtette: az engedélyezett vízszint egy darabig a 110 centiméter volt, ám egy határozat jogerőre emelkedése után ez 120 centiméterre nőtt, és időnként még afelett is tartották. Amikor a problémák keletkeztek, 130 centiméter felett is volt a vízállás.

„A következő adaléka ennek az erős észak-északkeleti szél, ami szintén egy 30-40, akár 50 centit is ráemel a déli-parti vízállásra” - tette hozzá Balatonfenyves polgármestere.

„Most a Balaton vízállása teljesen kezelhető, 120 centiméter körül van. Már még magas egy kicsit, de mivel nincsenek nagy szelek, a medrében van a Balaton” - mondta.

„Keletkeztek azonban olyan problémáink, amelyeket most kell javítanunk. Több millió forintos a kár nálunk. A pontos számot azért nem tudom megmondani, mert a partvédelemben, a betonozásban okozott kár felmérése még zajlik” - közölte Lombár Gábor.

Hozzátette, hogy a gyepesítésben, a part növényzetében is komoly károkat okozott a belvíz.

„Ez minden évben megtörténik, és egyetlen fillérnyi segítséget sem kapunk hozzá” - hangsúlyozta.

„Azt most már elmondhatjuk, hogy száraz a déli part, mert a vízelvezető árkokban nincs vagy csak minimális víz van, és a telkekről is levonult már a belvíz. A parti területeken még nehéz kerti munkát végezni, mert a járművek és a fűnyírók elsüllyednek, de nagyon bízom benne, hogy néhány napon belül megoldódik ez a kérdés is” - fogalmazott Balatonfenyves polgármestere.

Kapcsolódó hang

Belvíz a Balatonnál
 


A címlapról ajánljuk

Lövések az Örsön

Két társaság szólalkozott össze egy söröző előtt, ekkor dördültek el a gázpisztolyos lövések...
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    Portfolio
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018