eur:
394.03
usd:
365.68
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Már nincs belvíz a Balaton déli partján

A kárfelmérés és a helyreállítási munkák folynak a Balaton déli partján ott, ahol egy hónapja még a magas vízállás és az északi szél miatt kiöntött a tó - mondta el az InfoRádiónak Balatonfenyves polgármestere.

„A belvíznek és a Balaton vizének megjelenése a településen több összetevő következménye. Az egyik a magas víztartás, vagyis az, hogy az engedélyezett felett tartották a Balaton vizét hosszú hónapokon keresztül” - közölte Lombár Gábor.

Kifejtette: az engedélyezett vízszint egy darabig a 110 centiméter volt, ám egy határozat jogerőre emelkedése után ez 120 centiméterre nőtt, és időnként még afelett is tartották. Amikor a problémák keletkeztek, 130 centiméter felett is volt a vízállás.

„A következő adaléka ennek az erős észak-északkeleti szél, ami szintén egy 30-40, akár 50 centit is ráemel a déli-parti vízállásra” - tette hozzá Balatonfenyves polgármestere.

„Most a Balaton vízállása teljesen kezelhető, 120 centiméter körül van. Már még magas egy kicsit, de mivel nincsenek nagy szelek, a medrében van a Balaton” - mondta.

„Keletkeztek azonban olyan problémáink, amelyeket most kell javítanunk. Több millió forintos a kár nálunk. A pontos számot azért nem tudom megmondani, mert a partvédelemben, a betonozásban okozott kár felmérése még zajlik” - közölte Lombár Gábor.

Hozzátette, hogy a gyepesítésben, a part növényzetében is komoly károkat okozott a belvíz.

„Ez minden évben megtörténik, és egyetlen fillérnyi segítséget sem kapunk hozzá” - hangsúlyozta.

„Azt most már elmondhatjuk, hogy száraz a déli part, mert a vízelvezető árkokban nincs vagy csak minimális víz van, és a telkekről is levonult már a belvíz. A parti területeken még nehéz kerti munkát végezni, mert a járművek és a fűnyírók elsüllyednek, de nagyon bízom benne, hogy néhány napon belül megoldódik ez a kérdés is” - fogalmazott Balatonfenyves polgármestere.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×