eur:
392.32
usd:
366.08
bux:
66800.83
2024. április 26. péntek Ervin

Politikai vitát kezdeményez a kormányfő - a nap hírei

A nemzetgazdasági miniszter szerint a bizalom erősödését jelzi a lakossági állampapír-állomány növekedése. Konstruktívnak nevezte a postatörvény módosításáról tartott egyeztetést a területért felelős államtitkár. Megkezdi az április 20-ai országos munkabeszüntetés előkészítését a pedagógusok sztrájkbizottsága.

Helyes döntésnek tartja az állam részvényesi szerepvállalását a Gránit Bankban a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály a pénzintézet közgyűlésén azt mondta: a bank nemcsak pénzügyileg sikeres, hanem hitelezési aktivitásának bővítésével támogatja a gazdaságpolitikai célokat is. Hangsúlyozta: a kormány nemcsak abban a tekintetben felelős a magyar bankrendszerért, hogy annak működése biztonságos és az ügyfelek számára kiszámítható legyen, hanem azért is, hogy a pénzintézeti rendszer döntései Magyarországon, a hazai gazdaság sajátosságait figyelembe véve szülessenek meg.

Konstruktívnak nevezte a postatörvény módosításáról tartott egyeztetést a nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkár. Németh Lászlóné elmondta: a jogszabályváltozás egyik célja, hogy a Magyar Posta pénzintézeti partnerek bevonásával láthassa el feladatát olyan településeken, ahol kritikusan alacsony a postafiókok kihasználtsága. Hozzátette: ezzel a lépéssel az állami vállalat milliárdos nagyságrendű költséget takarítana meg, miközben ezeken a településeken is biztosított lenne az ügyfélkiszolgálás színvonala.

Ideiglenes rendkívüli támogatást kaphatnak a tejtermelők a földművelésügyi miniszter rendelete alapján. A jövedelempótló hozzájárulás mértéke 15 forint kilogrammonként. Közben még ebben a hónapban megtárgyalhatja az átfogó tejágazati stratégiát a kormány. A földművelésügyi miniszter ma (kedd) egyeztetett a Magyarországon működő meghatározó kiskereskedelmi láncok képviselőivel a tejágazat stabilitását segítő lépésekről. Fazekas Sándor szerint az európai szintű tejválságban valamennyi piaci szereplő érdekeit is figyelembe vevő együttműködésre van szükség. Az üzletláncok képviselői úgy vélték: rövid távon is hatékony lépés lehet a tej és tejtermékek áfa-kulcsának csökkentése.

Politikai vitát kezdeményez a kormányfő az országgyűlésben a 2007-2013 közötti időszakban Magyarországnak járó uniós források felhasználásáról. Orbán Viktor azzal indokolta kezdeményezését, hogy a kabinet 2015. december 31-én sikeresen lezárta a 2007 és 2013 közötti európai uniós fejlesztési ciklust. Ebben az időszakban 8600 milliárd forint értékű forrás állt Magyarország rendelkezésére, amit az intézményrendszer teljes egészében kihelyezett. A miniszterelnök az országgyűlés elnökének küldött levelében arról is beszámolt, hogy a kormány elkerülte a forrásvesztést, ugyanis az Európai Bizottságtól lehívható összegnél többre kötött szerződést.

Benyújtotta a hulladékgazdálkodás rendszerét módosító törvényjavaslatot az Országgyűlésnek a nemzeti fejlesztési miniszter. Seszták Miklós az állami hulladékgazdálkodási közfeladat ellátásának biztosításával indokolta a jogszabály változást. Ennek részeként az állam kialakítja a hulladékgazdálkodási eszközök, létesítmények optimális használatának rendszerét. Az új struktúrában a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnak nyújtott adatszolgáltatások módosítása is szükséges. A koncepció szerint a számlázás, díjbeszedés, valamint a felügyeleti díj fizetésének kötelezettsége a koordináló társaság feladata lesz.

Megkezdi az április 20-ai országos munkabeszüntetés előkészítését a pedagógusok sztrájkbizottsága, miután nem sikerült megállapodni a kormánnyal a vitatott kérdésekben - jelentette be a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke. Galló Istvánné a döntésről tájékoztatta a miniszterelnököt. A még elégséges szolgáltatás biztosításáról azt mondta: minden tankerületnél egy intézményt kell kijelölni, ahol vigyáznak majd a tanulókra, óvodásokra. Közben Palkovics László oktatási államtitkár közölte: a szaktárca folytatja a tárgyalásokat a pedagógusok sztrájkbizottságával.

Az adatvédelmi- és az információszabadságot érintő ügyek száma is jelentősen nőtt tavaly - közölte a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke. Péterfalvi Attila az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: 2014-hez képest hatszor több nyilvántartást érintő megkeresést kapott a hatóság, amely kétszer annyi esetben állapított meg információszabadságot érintő jogsértést. A hatóság vezetője adatvédelmi szempontból nem tartja szerencsésnek a panamai offshore ügyben történt kiszivárogtatást. Péterfalvi Attila arra is felhívta a figyelmet, hogy 2018-tól egységes európai adatvédelmi rendelet teszi lehetővé az internetet használóknak, hogy töröljék a személyükről korábban közölt adatokat, arra azonban nincs garancia, hogy a keresőszolgáltatók is eltávolítják rendszerükből ezeket az adatokat.

Szerdán tárgyal a Magyar Úszó Szövetség vezetősége a szövetségi kapitány 54 évvel ezelőtti bírósági ítéletéről és annak következményeiről. A kérdéssel az edzőbizottság is foglalkozik. A Privátkopó.hu portálon jelent meg, hogy Kiss Lászlót, a Ferencváros akkori úszóját 1962-ben 3 év szabadságvesztésre ítélte a bíróság csoportosan elkövetett nemi erőszak miatt. A kapitány letöltötte büntetését. Később a Spartacus vezetőedzője lett. Tanítványai közül Egerszegi Krisztina öt, Kovács Ágnes egy olimpiai aranyérmet nyert. Kiss László a Népszabadságnak úgy nyilatkozott: sem a bíróság, sem más hatóság nem tiltotta el attól, hogy gyerekekkel foglalkozzon.

Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×