eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Sikerült elhárítani az informatikai támadást – a nap hírei

A nemzetbiztonsági bizottság is tárgyal a kormányzati informatikai rendszer elleni támadásról, amelyet sikerült elhárítani. A Fővárosi Főügyészségnek nem áll módjában teljesíteni a Quaestor-ügyben a Fővárosi Törvényszék által kért hiánypótlást. Részlegesen megindult a légiközlekedés a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren.

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága is tárgyal a kormányzati informatikai rendszer elleni hétvégi támadásról. Molnár Zsolt, a testület szocialista elnöke elmondta: a következő, szerdai ülésen a bizottság tájékoztatást kér a Belügyminisztériumtól és a Nemzeti Kibervédelmi Intézettől a támadás körülményeiről, illetve az elhárítás és a rendszer helyreállításáért megtett intézkedésekről. A belügyi tárca szombat délután közölte, hogy 24 óra alatt több hullámban, ezres nagyságrendben érte támadás külföldi szerverekről a kormányzati informatikai hálózatot. A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 műsorában megerősítette: már nem áll támadás alatt a kormányzati gerinchálózat. Bakondi György hozzátette: az ügyben már tartanak a vizsgálatok az illetékes nemzetbiztonsági szolgálatok bevonásával.

A Fővárosi Főügyészségnek nem áll módjában teljesíteni a Quaestor-ügyben a Fővárosi Törvényszék által kért hiánypótlást. A fővárosi főügyész azt mondta: ezt sem a büntetőeljárási törvény, sem a bírósági gyakorlat alapján nem lehet végrehajtani. Ibolya Tibor kiemelte: a konkrét bűnügyben a vádirat - a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően - az egyes cselekmények leírását követően öt oldalon keresztül, cselekményenként sorolja fel a vádat alátámasztó bizonyítási eszközöket. Póta Péter, a Fővárosi Törvényszék szóvivője a távirati irodának korábban azt mondta: a vád törvényességével kapcsolatban nem merült fel aggály a Quaestor-ügyben, a vád csupán hiányos.

A Magyar Nemzeti Bank tiszteletben tartja az Alkotmánybíróság döntését, az alapítványok kiadják a kikért adatokat. Erről a Magyar Nemzeti Bank alelnöke beszélt a Kossuth Rádióban. Nagy Márton hozzátette: az alapítványok önmaguktól is az átláthatóbb működést szeretnék elérni.

Az Alkotmánybíróság - Áder János köztársasági elnök indítványával összhangban - csütörtökön határozatban mondta ki, hogy alkotmányellenes a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény adatnyilvánossággal kapcsolatos módosítása. Az LMP szerint a Magyar Nemzeti Banknak azonnal nyilvánosságra kellene hoznia az alapítványai és gazdasági társaságai működésével összefüggő adatait.

Több helyszínen is megkezdődött a határzár megerősítése a magyar-szerb szakaszon Kelebia és Ásotthalom között. A távirati iroda tudósítója szerint a katonák kerítést építenek a korábban csak gyorstelepítésű drótakadállyal védett területen. A honvédelmi tárca közleménye szerint az elmúlt napokban megnövekedett az illegális határsértések száma.

Részlegesen megindult a légiközlekedés a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren, a március 22-ei kettős robbantásos merénylet helyszínén. Egyelőre három járat szállt fel. A légikikötőt üzemeltető vállalat korábban többször is elhalasztotta a légiforgalom elindítását. A terrortámadások után lezárták a romos repülőteret és az oda vezető utakat, valamint törölték az összes járatot.

Csak 700 rendőrt ajánlottak fel az uniós-török menekültügyi megállapodás végrehajtásához kért 1500 helyett az Európai Unió tagállamai. Erről a Frontex szóvivője beszélt egy német lapinterjúban. A szóvivő elmondta, hogy az első rendőrök a hétvégén érkeztek Görögországba. Elsősorban az elutasított menedékkérők Törökországba visszaszállításában segédkeznek. Az első csoportot a tervek szerint hétfőn indítják útnak.

Pénzgyűjtést hirdetett meg az ukrajnai lakosság segítéséért április 24-re Európa katolikus templomaiban Ferenc pápa. A katolikus egyházfő a Szent Péter téren összegyűlt több tízezer ember előtt mondott beszédében jelentette be a kezdeményezést.

Ferenc pápa hozzátette, reméli, hogy ez elősegíti a békét Ukrajnában. A két évvel kirobbant konfliktus eddig több mint kilencezer halálos áldozatot követelt.

Krakkóban 80 ezren vettek részt az irgalmasság vasárnapja alkalmából bemutatott szabadtéri szentmisén. A szertartáson a krakkói érsek mondott beszédet. A bazilika előtti téren a világ több mint 40 országából érkező zarándokok gyűltek össze. A szentmisén a magyar fiatalok mintegy 100 fős csoportja is részt vett.

Tűz volt az orosz védelmi minisztérium épületében, Moszkva belvárosában. A lángok a födémeken keresztül az épület harmadik, negyedik és ötödik emeletére is továbbterjedtek.

A tüzet az eddigi hírek szerint az épület elektromos hálózatának hibája okozta. Hírügynökségi értesülés szerint az épület 3500 négyzetméternyi területe lángolt. A tűz oltását nehezítette az erős szél is. A védelmi tárca dolgozói nem voltak veszélyben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×