eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Idén is tilos a hulladék szabadtéri égetése - lapszemle

A Magyar Időkből megtudhatják, hogy várhatóan 35 millió forint körül alakul a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. múlt évi eredménye, és a halászat betiltásával a horgászok körében javult a tó megítélése is. A Népszabadság szerint a mezőgazdaságban csak most kezd elterjedni a szenzorok világa, amely forradalmasíthatja a jelenlegi termelési rendszereket.

A Magyar Időkből megtudhatják, hogy várhatóan 35 millió forint körül alakul a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. múlt évi eredménye, és a halászat betiltásával a horgászok körében javult a tó megítélése is. A cégnek tavaly 725 millió forint árbevétele volt, ebből 616 millió a területi engedélyek forgalmából származott, a többi az angolna halászatából, a tógazdasági halértékesítésből, a kiskereskedelmi és kotróüzemi tevékenységből, valamint a vendégház bevételéből.

A Népszabadság szerint a mezőgazdaságban csak most kezd elterjedni a szenzorok világa, amely forradalmasíthatja a jelenlegi termelési rendszereket. Javorniczky Áron, az Invitel Távközlési rt. operatív vezérigazgató-helyettese a lapnak elmondta: pár éven belül az egymással kommunikáló, egymást szabályozó rendszerek segítségével eljutunk oda, hogy egy kombájn folyamatosan információkat osszon meg magáról, vagy információkat kapjon a gazda a tehenekről, a legelőről, amiből a tejtermelésre vonatkozó adatokat előre lehet tudni, tervezni és a folyamatokat még időben befolyásolni.

A Magyar Idők szerint a Zala megyei Nagypáliban biogázerőmű és sportközpont épül. Az ötszázötven lelkes zalai faluban már egy repülőtér építésén sem lepődnének meg. Az egykor kihalás felé araszoló településnek megduplázódott a lakossága. Az átlagéletkor pedig két évtized alatt 20 évet csökkent. A falu ötöde 14 év alatti gyerek.

A Népszabadság Online beszámolója alapján négy óriásbolygót fedezett fel egy nemzetközi kutatócsoport, amelyek a Napnál jóval nagyobb csillagok körül keringenek, tömegük kétszer-ötször nagyobb a Jupiterénél, és 2-4 évente kerülik meg központi csillagjukat. A felfedezés azért is számít rendkívülinek, mert ezúttal nem az úgynevezett klasszikus fedési módszerrel bukkantak bolygókra, hanem a megfigyelt csillagok radiális sebessége változásából következtették ki létezésüket.

A Portfolio szerint a szakmai közönség mindössze 12 százaléka hisz abban, hogy a magyar kormány idén képes lesz kifizetni a megcélzott 2048 milliárd forintnyi EU-támogatást. A gazdasági portál által szervezett múlt heti konferencián végzett nem reprezentatív felmérés alapján pesszimista a résztvevői kör arról is, hogy a kormány a bejelentett tervnek megfelelően valóban képes lesz 2019 elejéig kifizetni az összes 2014-2020-as uniós pénzt.

A Napi.hu írásából megtudhatják: a halastavak és a rizsföldek feltöltésére használt víz után is kell járulékot fizetni, a feketén fúrt kutakat pedig két éven belül be kell jelenteni. A vízgazdálkodásról szóló törvény tervezetéből az is kiderül, hogy az öntözési víz 500 köbméterig ingyenes marad, míg a fizetőssé tett két új esetben az ingyenes mennyiség helyén egyelőre három pont szerepel az előterjesztésben.

A Pénzcentrum.hu arra hívja fel a figyelmet, hogy hogy március elejétől idén is tilos a belterületi ingatlanok használata során keletkezett hulladék szabadtéri égetése. Aki a szabályt megszegi, komoly bírságra is számíthat. Égetni csak az adott település önkormányzati rendeletében kijelölt időszakban és módon lehet. Az adott településre vonatkozó szabályokat az önkormányzatok hatályos rendelettárában érdemes keresni.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×