eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Az eső ellenére sokan látogattak el a budai Várba

Az esős idő ellenére sokan vették részt a nemzeti ünnepen rendezett programokon kedden a budai Várban, ahol sok más mellett ügyességi versenyek, kézműves foglalkozások, huszárbemutató, kiállítások, valamint a Magyar ízek utcájában 130 árus portékája várja egész nap az érdeklődőket.

Sokan voltak kíváncsiak a Halászbástya előtt felállított színpadon zajló produkciókra, ahol délelőtt Gryllus Vilmos koncertje szórakoztatta az eső ellenére szép számban összegyűlt közönséget, a Szentháromság téren pedig lovas huszárok jártak körbe.

Pázmándy Csaba budapesti nyugdíjas az MTI-nek elmondta, hogy minden évben részt vesznek az ünnepi eseményeken. Az idén főként a huszárbemutató miatt mentek el az unokájával, aki nagyon szereti a lovakat - tette hozzá.

A Hadtörténeti Intézet és Múzeum előtt tüzérségi huszárok fogadták délelőtt a gyerekeket, a múzeum udvarán pedig kürtöskalácsot kínáltak.

Jakusch Gabriella osztályvezető felhívta a figyelmet arra, hogy az idei nemzeti ünnepre is főként családi rendezvényekkel készültek. "Kicsit változott a program az eső miatt, de mindent megpróbáltunk behozni a házba, így semmi nem fog elmaradni" - hangsúlyozta.

A programokról elmondta: a gyerekek fegyverbemutatón ismerkedhetnek meg a korabeli fegyverekkel, valamint a szablyavívás fortélyaival, de ólomkatonákkal egy korabeli csatát is eljátszhatnak, míg az egész napos kézműves foglalkozáson sok más mellett tarsolyt, tölténytáskát és pártát készíthetnek. Emellett huszár-, gyalogos és tüzérbemutató várja az érdeklődőket, a kisebbek pedig népi játszóházban vehetnek részt. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a múzeum kiállításai kedden ingyenes látogathatóak.

A Magyar Nemzeti Levéltárban rendezett programok iránt is nagy volt az érdeklődés. "A nyitás után nem sokkal már több mint százan léptek be a levéltár kapuján, főként gyermekes családok érkeztek" - hangsúlyozta az MTI-nek Molnár Tímea kommunikációs referens. Hozzátette, hogy több ezer látogatóra számítanak a nap folyamán.

Mint mondta, kedden egy kalandos időutazáson bepillantást nyerhetnek az érdeklődők a huszártábor életébe. Az első állomáson úti levelet állítanak ki, az épület egy-egy emeletén felszerelést készíthetnek maguknak, de kézműves foglalkozásokon is részt vehetnek.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a nemzeti ünnepen nyílt meg a Nyomot hagytak című időszaki kiállítás is, amelyen nagy történelmi személyiségek aláírása, levelezése tekinthető meg, köztük Dobó Istváné, Mátyás királyé, Zrínyi Miklósé, Ady Endréé, de látható Mária Terézia pecsétnyomója is.

A Magyarság Háza is egész nap nyitva áll az érdeklődők előtt. Seres Zsuzsanna osztályvezető az MTI-nek elmondta: az épület aulájában Izolda népi játékait idézik fel, az emeleten ügyességi próbák során kaphatnak huszároklevelet a gyerekek. Emellett fegyverzet- és huszárruha-bemutató, délután pedig táncház szórakoztatja közönséget.

"A rossz idő ellenére 10 órától folyamatosan érkeznek a vendégek" - tette hozzá Seres Zsuzsanna.

A Várkert Bazárban sokan tekintették meg a "Duna fővárosai. Bécs-Budapest" című fotókiállítást, amelyen délután Tamáska Máté kurátor vezeti körbe az érdeklődőket. Sok látogatója volt a délelőtt folyamán a Koszta József festő életművét bemutató tárlatnak is. A gyerekek sok más mellett a 19. század második felének mindennapjaival ismerkedhettek meg a múzeumpedagógiai foglalkozáson.

Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 07:20
×
×
×
×