eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Lánczi Tamás: "az történt a választási irodánál, aminek nem lenne szabad"

A Nézőpont Csoport vezérigazgatója szerint a politika és az erőszak találkozott a Nemzeti Választási Irodánál, amikor egy magánszemély és a szocialisták adták le népszavazási kezdeményezésüket a vasárnapi boltzárral összefüggésben. A Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója pedig azt mondta az InfoRádió Aréna című műsorában, hogy az MSZP nem tudna elvinni több millió embert a referendumra.

"A Nemzeti Választási Irodánál a múlt héten az történt, aminek nem szabad megtörténnie, a politika és az erőszak találkozott. Valakik erőszakot alkalmaztak, amelyet mindenkinek el kell ítélnie. Van, aki ebből megpróbál politikai tőkét kovácsolni, ez érthető is egy ellenzéki párt részéről. A kormányzati felelősséggel rendelkező pedig megpróbálja megoldani azt a helyzetet, ami lehetővé tette egyáltalán, hogy ez megtörténjen. Az itt a kulcskérdés, hogy hogyan szabályozzuk azt, hogy ki adja be először az adott témában a népszavazási kérdést. Azért alakult ki ez a fennforgás, mert verseny volt a két hasonló témájú népszavazási kezdeményezés között. Ezt kell újragondolni, hogyan lehet a népszavazási kérdések regisztrációját a digitális világban megvalósítani" - jelentette ki Lánczi Tamás, a Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója.

Az egyik politikai csoportot ismerjük, képviselője Nyakó István, a másikra vonatkozó kérdésre Mráz Ágoston Sámuelt, a Nézőpont Csoport vezérigazgatója azt mondta: "amit jogi értelemben látunk, az magyarázatra szorul. Azt viszont lehet látni, hogy ennek az ügynek a nyertese, ráadásul dupla nyertese az MSZP volt. Kétszer is nyertek, egyrészt az áldozat szerepébe tudott kerülni, amit egyébként nagyon ügyesen is játszott el. Másrészt a szocialista párt számára komoly kockázat egy ilyen népszavazás kiírása, mert nem biztos, hogy a szükséges kétszázezer aláírást össze tudja gyűjteni, másrészt a sok millió választópolgárt el is kell vinni az urnákhoz, nem biztos, hogy az MSZP ezt tényleg akarja. Ehhez nagyfokú szervezettségre, szofisztikált politikai gépezetre van szükség. Nem látom ma olyan állapotban az MSZP-t, hogy ezt sikeresen tudná menedzselni. Ha ezzel kudarcot vallanak, előző ciklusban volt ilyen, a Munka Törvénykönyvéről próbáltak aláírásgyűjtést kezdeményezni, de ez a saját politikai gyengeségük demonstrálása volt."

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×