INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Lánczi Tamás: "az történt a választási irodánál, aminek nem lenne szabad"

Infostart / InfoRádió
A Nézőpont Csoport vezérigazgatója szerint a politika és az erőszak találkozott a Nemzeti Választási Irodánál, amikor egy magánszemély és a szocialisták adták le népszavazási kezdeményezésüket a vasárnapi boltzárral összefüggésben. A Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója pedig azt mondta az InfoRádió Aréna című műsorában, hogy az MSZP nem tudna elvinni több millió embert a referendumra.

"A Nemzeti Választási Irodánál a múlt héten az történt, aminek nem szabad megtörténnie, a politika és az erőszak találkozott. Valakik erőszakot alkalmaztak, amelyet mindenkinek el kell ítélnie. Van, aki ebből megpróbál politikai tőkét kovácsolni, ez érthető is egy ellenzéki párt részéről. A kormányzati felelősséggel rendelkező pedig megpróbálja megoldani azt a helyzetet, ami lehetővé tette egyáltalán, hogy ez megtörténjen. Az itt a kulcskérdés, hogy hogyan szabályozzuk azt, hogy ki adja be először az adott témában a népszavazási kérdést. Azért alakult ki ez a fennforgás, mert verseny volt a két hasonló témájú népszavazási kezdeményezés között. Ezt kell újragondolni, hogyan lehet a népszavazási kérdések regisztrációját a digitális világban megvalósítani" - jelentette ki Lánczi Tamás, a Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója.

Az egyik politikai csoportot ismerjük, képviselője Nyakó István, a másikra vonatkozó kérdésre Mráz Ágoston Sámuelt, a Nézőpont Csoport vezérigazgatója azt mondta: "amit jogi értelemben látunk, az magyarázatra szorul. Azt viszont lehet látni, hogy ennek az ügynek a nyertese, ráadásul dupla nyertese az MSZP volt. Kétszer is nyertek, egyrészt az áldozat szerepébe tudott kerülni, amit egyébként nagyon ügyesen is játszott el. Másrészt a szocialista párt számára komoly kockázat egy ilyen népszavazás kiírása, mert nem biztos, hogy a szükséges kétszázezer aláírást össze tudja gyűjteni, másrészt a sok millió választópolgárt el is kell vinni az urnákhoz, nem biztos, hogy az MSZP ezt tényleg akarja. Ehhez nagyfokú szervezettségre, szofisztikált politikai gépezetre van szükség. Nem látom ma olyan állapotban az MSZP-t, hogy ezt sikeresen tudná menedzselni. Ha ezzel kudarcot vallanak, előző ciklusban volt ilyen, a Munka Törvénykönyvéről próbáltak aláírásgyűjtést kezdeményezni, de ez a saját politikai gyengeségük demonstrálása volt."

Hanganyag: Exterde Tibor


A címlapról ajánljuk