eur:
394.56
usd:
370.56
bux:
65463.05
2024. április 23. kedd Béla

A miniszterelnökhöz fordul a nemzetbiztonsági bizottság elnöke

A súlyosbodó menekülthelyzettel kapcsolatos kérdéseivel Orbán Viktor miniszterelnökhöz fordul az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke, aki ezt kedden, a testület zárt ülése után jelentette be Budapesten.

Molnár Zsolt azt mondta: Magyarország déli határain ismét fokozódik a helyzet, egyre többen próbálnak meg bejutni a kerítés megrongálásával az országba.

A testület szocialista elnöke hozzátette, mivel a migrációs helyzet nemcsak a Belügyminisztérium hatásköre, hanem a honvédelmi, az igazságügyi és a külügyi tárcát is érinti, kérdéseivel Orbán Viktorhoz fordul, hogy megtudja, miként kívánja azt kezelni a kormány.

Molnár Zsolt elmondta: kíváncsi arra, hogy milyen együttműködési lépéseket tett a kormány a többi országgal a schengeni határ megerősítése érdekében, milyen eszközei vannak a közös határok megvédéséhez, hogyan erősítették meg a rendészeti szerveket, kiemelten a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalt, hogyan fejlesztették a technikai hátterét.

A szocialista politikus szerint a műszaki határzár "nem váltotta be a reményeket". Ezért kíváncsi arra, hogy ha több tízezer menekült érkezik az országba, hogyan kívánja kezelni a helyzetet a kormány, hogyan oldják meg az érkezők biztonsági ellenőrzését, regisztrációját, egészségügyi ellátását.

Molnár Zsolt mindemellett azt is kérdezi a kormányfőtől, hogy az illegális migráció által korábban érintett településeken mit tesznek a közbiztonság megerősítéséért.

Úgy fogalmazott: eddig a kormány beszélt a terrorizmusról, az illegális bevándorlásról, "most itt az alkalom, hogy cselekedjenek". A nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke azt is elmondta, hogy ha parlamenti vitanap lesz a kérdésben, Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő bevonásával az ellenzéki pártokat külön egyeztetésre hívja az illegális migrációs helyzet kezelésének megvitatására.

Szél Bernadett, a bizottság LMP-s tagja az ülés után azt hangsúlyozta: továbbra is azon az állásponton vannak, hogy nem nemzetállami kérdésként kell kezelni az ügyet, de nem is a V4-ek szintjén, hanem szélesebb körű európai együttműködésre van szükség.

Németh Szilárd, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának fideszes alelnöke azt mondta: a testület zárt ülésén elhangzottak szerint mind a hazai, mind az európai szolgálatok megerősítették, hogy 2015 migrációs és a biztonság szempontjából is nehéz év volt, 2016-ban továbbra is az illegális migráció megállítása és az ezzel összefüggő biztonsági kihívások elleni küzdelem lesz a fő feladat.

Még komolyabb migrációra, még nagyobb biztonsági kockázatokra számíthat Európa - mondta Németh Szilárd, aki ismét hangsúlyozta, a Fidesz elkötelezett eddigi álláspontja mellett, hogy a magyar embereket meg kell védeni.

Kiemelte, hogy sem beengedni, sem betelepíteni, sem visszatoloncolni nem engedik Magyarországra az illegális bevándorlókat. Akik nem jogosultak belépni, azokat meg kell állítani a schengeni határnál és vissza kell őket fordítani - közölte a kormánypárti politikus.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×