eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Tíz kórháznyi orvos hiányzik a magyar egészségügyből - lapszemle

A Népszabadság arról ír, hogy tíz kórháznyi orvos hiányzik a magyar egészségügyből, miközben a négy orvosi egyetemen a hallgatók majdnem fele külföldi. Több mint öt év szünet után visszatér és ismét kapható lesz a Lada Magyarországon - írja a Magyar Nemzet. A Portfolio arról közöl összeállítást, hogy a Volkswagen nyilvánosságra hozta a technikai megoldást az érintett dízelmotorok szívórendszerének módosítására.

A Népszabadság arról ír, hogy tíz kórháznyi orvos hiányzik a magyar egészségügyből, miközben a négy orvosi egyetemen a hallgatók majdnem fele külföldi. A lap kiemeli, hogy nincs esély gyors fordulatra, mert az uniós csatlakozás óta voltak olyan évek, amikor több orvos hagyta el az országot, mint ahány gyógyító végzett. Van ahol hatezer forintos órabérért sem találnak doktort.

Mintegy háromszázmillió forint uniós pénz elköltésével kapcsolatban állapított meg szabálytalanságokat a humán tárca az Országos Roma Önkormányzat részvételével zajlott Híd a munka világába programban - írja a Magyar Nemzet. A szervezet eddig 18 millió forintot fizetett vissza. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte, óriásit vét, aki kisebbségi vezetőként eljátssza a bizalmat, és feláldozza a roma integráció ügyét.

Helyreállt a vállalkozók és a bankok közötti bizalom, ami a növekedési hitelprogram egyik pozitívuma - mondta Hegedüs Éva, a Gránit Bank alelnök-vezérigazgatója a Magyar Időknek. Az év bankárának választott szakember szerint a program a kiszámíthatóságával, a tíz évre fix, kedvező kamat biztosításával ismét bizalmat teremtett a szektor szereplői között.

Újfajta digitális eszközzel veszi fel a küzdelmet a Gazdasági Versenyhivatal a kartellezőkkel szemben, ezzel együtt edukációs kampányt is indít a vállalkozásoknak. Juhász Miklós, a GVH elnöke szerint a kartellek rendkívül káros hatást gyakorolnak az egész gazdaság fejlődésére, súlyos és közvetlen fogyasztói hátrányt, drágább termékeket, drágább szolgáltatásokat eredményeznek.

A Magyar Nemzet arról közöl cikket, hogy több mint húszezer embertől vonták meg a rehabilitációs ellátást az elmúlt két évben állapotjavulás miatt, további tízezer pedig nem ment el a felülvizsgálatra, így a rokkantsági rendszer átalakítása óta összesen harmincezer ember veszítette el korábbi rokkantsági nyugdíját.

A Magyar Idők arról ír, hogy a miniszterelnökhöz fordult, és további biztonsági intézkedéseket kért a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége tekintettel a szélsőséges iszlám európai megjelenésére és az elmúlt hetek terrortámadásaira. Eközben az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség folyamatosan egyeztet a rendőrséggel arról, hogy a december 6-án kezdődő hanukát biztonságos körülmények között meg lehet-e tartani.

A Népszabadság interjút közöl Thomas Kistnerrel, akinek 2012-ben jelent meg a FIFA-maffia - A futballvilág mocskos üzelmei című könyve, amelyet most Sepp Blatter FIFA- és Michel Platini UEFA-elnök botránya miatt aktualizálni kellett. A szerző a lapnak kiemelte, hogy a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség egész rendszere rémisztő, az egész úgy épül fel, mint egy klasszikus maffiacsalád. Hangsúlyozta, hogy a rendszert át kell alakítani, és mindenkinek távoznia kell, aki most vezetőként dolgozik a szervezetben.

Több mint öt év szünet után visszatér és ismét kapható lesz a Lada Magyarországon - írja a Magyar Nemzet. A lap kiemeli, hogy a tervek szerint december 10-én ismertetik a korábban már bemutatott három modellváltozatainak árát, illetve a garanciális feltételeket. A kínálatban lesz egy kisautó, egy alsó-középkategóriás modell, valamint egy terepjáró.

A Napi.hu arról ír, hogy nem tart a büntetéstől az áfaügybe keveredett magyar tőzsdei cég. Tibor Dávid, a Masterplast elnök-vezérigazgatója szerint a cég önhibáján kívül keveredett ilyen ügybe. Hozzátette: a Masterplast 7 rosszabb év után csaknem egymilliárd forintos adózott eredménnyel zárhatja 2015-öt, és jövőre először osztalékot is fizethet.

A Portfolio arról közöl összeállítást, hogy a Volkswagen nyilvánosságra hozta a technikai megoldást az érintett EA189-es dízelmotorok szívórendszerének módosítására, mely beépítése után üzemi körülmények között is teljesíteni fogják a károsanyag-kibocsátási normákat.

A Népszabadságban arról lehet olvasni, hogy beérett a dunaújvárosi acélműben a reorganizáció: a termelési költségeket egyharmadával sikerült csökkenteni, így 2011 óta idén először 4,5 milliárd forint előtti profitot jelenthet az ISD Dunaferr. A lap szerint a helyzet ettől még nem túl jó, a vasmű túléléséhez valószínűleg állami segítségre lesz szükség.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×