eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Vizsgálatot indít Paks2 támogatásáról az Európai Bizottság - a nap hírei

A terrorizmus és a muzulmánok európai beáramlása közötti logikai kapcsolatról beszélt a Politico brüsszeli hírportálnak a miniszterelnök. Ismét meghosszabbították a legmagasabb szintű, négyes fokozatú terrorfenyegetettségi készültséget Brüsszelben és térségében. Gálával ünnepelte Törőcsik Mari Kossuth-díjas színésznőt 80. születésnapján a Nemzeti Színház.

A terrorizmus és a muzulmánok európai beáramlása közötti logikai kapcsolatról beszélt a Politico brüsszeli hírportálnak a miniszterelnök. Orbán Viktor úgy fogalmazott: minden terrorista migráns, ami számára és sok európai ember előtt is nyilvánvaló, bár a nyugati vezetők többsége tagadja ezt. A kormányfő szólt arról is, hogy Európa külső határainak megszilárdítása, a biztonság erősítése és a schengeni megállapodás megmentése most a legfontosabb feladat.

Magyarországon semmi nem indokolja a már elrendelt terrorfenyegetettségi készültség fokozatának növelését - közölte a kormányfő belbiztonsági főtanácsadója az M1-en. Bakondi György hangsúlyozta: Magyarországon továbbra is a párizsi merényletek után bevezetett, úgynevezett B szintű terrorfenyegetettség emelt szintű rendszere van érvényben, a kormánynak nincs olyan információja, hogy az országot megtámadnák.

Vizsgálatot indít Paks2 támogatásáról az Európai Bizottság. A testület azt akarja kideríteni, hogy a létesítmény finanszírozása megfelel-e az uniós szabályozásnak. A szakértők azt kívánják feltárni, hogy egy magánbefektető hasonló feltételekkel finanszírozta volna-e az építkezést, vagy a magyarországi befektetés állami segélynek minősül. Ha a testület úgy találja, hogy a beruházást támogatja az állam, akkor a bizottság megvizsgálja, hogy ez mennyiben vezethetett a verseny torzulásához a magyar energiapiacon.

Jelentősen csökkentette a pénzügyi rendszer sérülékenységét a forintosítás és az önfinanszírozás - közölte a Magyar Nemzeti Bank. A pénzügyi stabilitásról kiadott jelentés szerint a növekedési hitelprogram stabilizálta a vállalati hitelpiacot, azonban a piaci alapú hitelezés rendkívül visszafogott maradt.

Működési zavarokat és rugalmatlanságot állapított meg a közfoglalkoztatásban az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala. Székely László ombudsman a Jász-Nagykun-Szolnok megyei intézmények átfogó vizsgálatakor több országos problémára is felhívta a figyelmet. Ezek közé sorolta, hogy a közfoglalkoztatóknak nincs lehetőségük a jobb teljesítményt nyújtó munkavállalók jutalmazására, vagy magasabb munkakörbe helyezésére. Emellett nem kaphatnak utazási költségtérítést azok, akik rászorulnának erre.

Jövőre is megkapják a bérpótlékot és a bérkiegészítést a szociális területen dolgozók - jelentette be a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár. Czibere Károly elmondta: a kormány összesen 28 milliárd forintot biztosít erre a célra, ami 8 milliárddal több, mint a júliusi bevezetéskor.

Gálával ünnepelte Törőcsik Mari Kossuth-díjas színésznőt 80. születésnapján a Nemzeti Színház. Az esten színészek, zenészek, énekesek és rendezők köszöntötték a művészt. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a Nemzet Színésze és a Nemzet Művésze címet is viselő művészt köszöntve bejelentette: megalapították a Törőcsik Mari-ösztöndíjat.

5 évente lesz teljes körű intézményi önértékelés a pedagógusoknak, az intézményvezetőknek és az iskoláknak - erről állapodtak meg a résztvevők a témában tartott egyeztetésen.

Várhatóan kedden tárgyalja a kéményseprés átalakításáról szóló törvénytervezetet a honvédelmi és rendészeti bizottság. A Parlament elé még márciusban került a javaslat. A Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke az InfoRádióban megismételte, hogy több mint 300 kéményseprő helyezte letétbe felmondását, miután ebben az ügyben nem született döntés. A tervezet szerint jövőre ingyenesen néhány állami cég, vagy a katasztrófavédelem látná el a kéményseprést.

Robbanóövet találtak a Párizs déli részén fekvő Montrouge elővárosban - közölte a francia rendőrség. A detonátor nélküli robbanó övet egy utcaseprő egy törmelékhalomban, más források szerint egy szemetesben találta meg. A rendőrség jelenleg azt vizsgálja, hogy a szerkezetet használták-e a 130 ember életét követelő november 13-i párizsi merényletekben.

Ismét meghosszabbították a legmagasabb szintű, négyes fokozatú terrorfenyegetettségi készültséget Brüsszelben és térségében - jelentette be a belga miniszterelnök. A politikus közölte: megfelelő biztonsági intézkedések mellett szerdán újra kinyitnak a brüsszeli iskolák és ismét üzemel majd a metró. A főügyész pedig arról számolt be: újabb ember ellen emeltek vádat a belga hatóságok amiatt, hogy részt vehetett a tíz nappal ezelőtti párizsi merényletekben. Ezzel négyre emelkedett a terrorizmus vádjával fogva tartottak száma Belgiumban.

Vegyvédelmi eszközök tűntek el a napokban egy párizsi közkórházból - értesült az AP. Az amerikai hírügynökség emlékeztetett, hogy Manuel Valls francia miniszterelnök a múlt héten arról beszélt: a november 13-án végrehajtott párizsi merényletek után fennállhat a vegyi, illetve biológiai támadás veszélye. Az említett egészségügyi intézményből olyan védőöltözetek tűntek el egy kóddal nyitható helyiségből, amilyeneket az ebola-fertőzötteket ellátók szoktak használni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×