eur:
393.11
usd:
367.07
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Czunyiné szerint a tömeges betelepítés veszélyeztetné a szociális ellátórendszert

A tömeges betelepítés hatalmas többletterhet jelentene a magyar gazdaságnak: veszélyeztetné mind a gyermekjóléti és a szociális, mind a köznevelési rendszer jogszerű működését - jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára az M1 aktuális csatorna hétfő esti műsorában.

Czunyiné Bertalan Judit elmondta: jelenleg ötvenkét migráns gyermek jár általános iskolába Magyarországon, ők azonban nem a mostani bevándorlási hullámmal érkeztek. Akár már egy éve az országban tartózkodó politikai menekültekről van szó, akik helyzete jogilag rendeződött, viszont még így is nehéz biztosítani, hogy megjelenjenek az iskolában.

Az államtitkár szerint ezért hatalmas problémát okozhat, ha "szegednyi" embert telepítenek be, hiszen ebben az esetben tömegesen jelennek majd meg a közoktatásban migráns kiskorúak, olyanok is, akik kísérő nélkül érkeztek Magyarországra.

Czunyiné Bertalan Judit azt mondta, az uniós kvóta nemcsak értelmetlen és jogszerűtlen, hanem veszélyes is, mert egyáltalán nem tervezhető: megbecsülni sem tudja, hogy mekkora terhet jelentene a magyar költségvetésnek, de az biztos, hogy nagyon nagyot.

Kiemelte, hogy az oktatásban az integráció mindig drága. Sok migráns csupán a saját anyanyelvét ismeri, ezért a magyart mint idegen nyelvet kellene oktatni nekik, ehhez azonban nincs elég tanár. Mindezt ráadásul úgy kellene megvalósítani, hogy a változás ne veszélyeztesse az iskola többi tanulójának fejlődését - hangsúlyozta az államtitkár.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×