eur:
389.13
usd:
361.78
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Szijjártó: az EU-nak mindent meg kellene tennie a schengeni övezetért

Az EU-nak mindent meg kellene tennie a schengeni övezet életben tartásáért, ehelyett egyes országok kizárnák onnan a közép-európaiakat - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken az MTI-vel.

A tárcavezető kiemelte: az illegális bevándorlók ellenőrizetlen, tömeges beáramlásának komoly biztonsági, egyúttal gazdasági kockázata van. Magyarország ezt a kezdetektől fogva hangsúlyozza, amiért "a most mini-Schengent létrehozni akaró országok kormányaitól folyamatosan heves kritikákat kaptunk".

Hangsúlyozta: visszatetsző, hogy most éppen ezek az országok akarnak "egy belterjes kört létrehozni maguknak". Holott Magyarország tartja be egyedül a schengeni szabályokat, biztosítja egyedül azt, hogy kizárólag a közös uniós szabályok tiszteletben tartásával lehet Magyarország és így a schengeni zóna területére lépni - magyarázta.

Szijjártó Péter szerint akik most egy belterjes kört akarnak létrehozni, eddig a nyitott határok mellett érveltek és az ellenőrizetlen beáramlás kedvező hatásairól beszéltek.

Magyarországnak és Közép-Európának óriási gazdasági károkat okozna a schengeni zóna felbomlása, amely, ha így megy tovább "a képmutató európai bevándorlási politika", hamarosan bekövetkezhet - vélekedett. Úgy látja, az itteni vállalatok termelési időbeosztása azonnal kiszámíthatatlanná válna, a termelési kapacitások elkezdenének leépülni, ami munkahelyek tömeges megszűnéséhez vezetne.

A külügyminiszter kijelentette: az EU-nak mindent meg kellene tennie a schengeni övezet életben tartásáért, ehelyett "egyes országok már azon mesterkednek, hogyan zárják ki onnan a közép-európaiakat". "Ennyit az európai szolidaritásról" - tette hozzá a tárcavezető.

Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×