INFORÁDIÓ 

2018. március 25. vasárnap
Irén, Írisz

Terrorelhárítási koordinációs bizottság felállításáról döntött a kormány - a nap hírei

Infostart / InfoRádió
A kormány mindenben a magyar, az európai uniós és a nemzetközi jog szerint jár el a Paksi Atomerőmű kapacitás-fenntartásának előkészítésekor, és a jövőben is ezt teszi - hangsúlyozta az InfoRádióban Aszódi Attila a paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos. Ismét a Semmelweis Egyetem áll az élen a felsőoktatási intézmények között az Eduline oktatási portálon közzétett ismertető szerint.

Terrorelhárítási koordinációs bizottság felállításáról döntött a kormány. A szervezet a Terrorelhárítási Központhoz tartozik majd - jelentette be a kormányzóvivő. Kovács Zoltán részleteket csütörtökre ígért. Bakondi György, a kormányfő belbiztonsági főtanácsadója már korábban jelezte, hogy hamarosan bevezetik a terrorfenyegetettségekkel kapcsolatos intézkedések új rendszerét, a párizsi merényletek nyomán.

A kormány mindenben a magyar, az európai uniós és a nemzetközi jog szerint jár el a Paksi Atomerőmű kapacitás-fenntartásának előkészítésekor, és a jövőben is ezt teszi - hangsúlyozta az InfoRádióban Aszódi Attila a paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos. A BruxInfo kedden számolt be arról a levélről, amely szerint az Európai Bizottság csütörtökön felszólító levelet küldhet Budapestnek, amelyben a paksi projektet érintő minden folyamatban lévő és tervezett további beszerzés felfüggesztésére szólít fel.

Együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Befektetési Ügynökség és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal. A cél, hogy minőségi energetikai szolgáltatásokkal még vonzóbbá tegyék Magyarországot a külföldi befektetők számára. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke hangsúlyozta: egyre fontosabb a szolgáltatás minősége. Ésik Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség elnöke pedig elmondta: az általuk kínált egyablakos ügyintézés leegyszerűsíti a külföldiek tájékozódását a befektetési lehetőségek területén és felgyorsítja a döntési folyamatot.

Ismét a Semmelweis Egyetem áll az élen a felsőoktatási intézmények között az Eduline oktatási portálon közzétett ismertető szerint. A HVG legújabb rangsorában a második az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a harmadik a Nemzeti Közszolgálati Egyetem. Ezután a Szegedi Tudományegyetem, majd a Pécsi Tudományegyetem szerepel a listán.

Hatan vehették át a Junior Prima Díjat sajtó kategóriában. A 30 évesnél fiatalabb tehetségeket nettó kétmillió forinttal is elismerő díjra az idén 53-an kaptak jelölést. Az elismerést Borbás Barna, a Heti Válasz munkatársa, B. Simon Krisztián szabadúszó, Csudai Sándor, a Magyar Hírlap fotóriportere, Mészáros Tamás, az MTVA/MTI munkatársa, az Index videorovatában dolgozó Szabó Péter és Zsiborás Gergő Forbes Magyarország munkatársa vehette át.

Megkezdte tevékenységét a Visegrádi Harccsoport krakkói parancsnoksága. Ezzel párhuzamosan hadgyakorlat zajlik Észak-Lengyelországban. A 2016 januárjában kezdődő féléves rotációs ügyelet parancsnokságánál 230 tiszt és altiszt teljesít szolgálatot. Lengyelország 1.200, Magyarország pedig 640 katonát küld az egységbe.

Végéhez közeledik a Budapest-Belgrád vasútvonal felújításáról szóló megállapodás előkészítése. A külgazdasági és külügyminiszter Pekingben közölte: a legfontosabb politikai kérdésekben megegyezés született a felek között, és minden jel szerint a jövő héten aláírhatja a dokumentumot a három ország miniszterelnöke. A több mint 800 milliárd forintos beruházást a Kínai Export-Import Bank finanszírozza. Szijjártó Péter hangsúlyozta: a Budapest-Belgrád vasútvonal felújítása nem elsősorban a személyi közlekedés, hanem a teherszállítás miatt fontos.

Február végéig tervezi meghosszabbítani a rendkívüli állapotot a francia kormány. A tervezetről holnap (csüt) szavaz a nemzetgyűlés, pénteken pedig a szenátus. A jelenlegi jogszabály értelmében házi őrizetben tartható minden olyan személy, akinek tevékenysége megzavarhatja a közrendet. Péntek óta 118 embernek tiltotta meg a lakhelye elhagyását a belügyminisztérium.

Meghalt a párizsi merényletek feltételezett fő szervezője, Abdelhamid Abaaoud - értesült a The Washington Post hírszerzési forrásból. Elfogására hajnalban nagyszabású akciót indított a rendőrség Párizs elővárosában. A rajtaütésben 3-an meghaltak, 8 embert őrizetbe vettek, 5 rendőr sérült meg.

Délután megnyitották a gazdátlan csomag miatt kiürített koppenhágai repülőtéri utascsarnokot. A légikikötőbe korábban több rendőrségi jármű, tűzoltó és mentőautó érkezett, tűzszerészek láttak munkához. Utóbb kiderült, hogy félreértés történt és nem volt veszélyhelyzet. Közben a dán rendőrség a második legmagasabb fokozatra emelte készültségi fokozatát a múlt pénteki franciaországi merényletek után.

Amerikai városokat fenyegetett meg az Iszlám Állam. A terroristák listát állítottak össze, amelyen 23 szövetségi állam 55 városa szerepel. A Pentagon bejelentése szerint valamennyi megnevezett városban magas szintű készültséget rendeltek el, megerősítették a középületek és az amerikai hadsereg egyes alkalmazottainak személyes védelmét. A dzsihádista szervezet ugyanis névvel, lakcímmel, telefonszámmal közölte kiket akarnak meggyilkolni.

A terrorellenes erőfeszítések összehangolásáról, illetve a biztonsági együttműködés megerősítéséről tárgyalt telefonon az orosz és az egyiptomi államfő. Vlagyimir Putyin és Abdel-Fattáh esz-Szíszi a légi közlekedés biztonságát megerősítő intézkedésekről is megegyezett. Oroszország tegnap erősítette meg, hogy pokolgép robbanása miatt zuhant le október 31-én a Metrojet orosz légitársaság Sarm-es-Sejkből Szentpétervárra tartó gépe.

A címlapról ajánljuk