INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Az etikai kódexről szavaz a Nemzeti Pedagógus Kar

Infostart / InfoRádió
Az etikai kódexről is szavaz országos küldöttgyűlésén a Nemzeti Pedagógus Kar. Szakszervezeti vezetők azt kérik a küldöttektől, ne fogadják el a javaslatot.

A jelenlévő küldöttek kétharmadának szavazatával fogadhatja el a Nemzeti Pedagógus Kar 125 fős országos küldöttgyűlése az etikai kódexet.

A PDSZ és a PSZ azt kéri a küldöttektől, utasítsák el a dokumentumot, vagy legalább halasszák el a szavazást. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke, Mendrey László nyílt levelében azt írja, a megalkotói által legnagyobb jóindulattal létrehozott etikai kódex a pedagógus társadalom heves ellenérzéseit váltotta ki.

Az ennek hatására történt módosítások ugyan tompíthatnak a leginkább kifogásolt passzusokon, a kódex egészének tartalmát, szellemiségét, megítélését azonban nem módosítják - írta.

Ezért azt kérte, hogy - "ne legyen póráz a mindenkori kormányzat kezében, s ne rakjanak szájkosarat a saját fejükre".

A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, Galló Istvánné nyílt levele kiadása után, múlt héten nyilatkozott az Inforádiónak az etikai kódexről.

"A pedagógus társadalom számára leginkább az az üzenete, hogy megint meg akarják rendszabályozni a pedagógusokat, mintha a pedagógus társadalom nem tudná, hogyan kell a munkáját végeznie és hogyan kellene a hivatásához méltón viselkedni" - mondta Galló Istvánné.

A szakszervezetnek az elvi kifogások mellett jogi aggályai is vannak. Galló Istvánné hangsúlyozta:

"A mi szakmai véleményünk szerint a Nemzet Pedagógus Kar nem alkothat kötelező magatartási szabályokat, márpedig az etikai kódex erről szól. Mi pedig az alaptörvényre hivatkozunk, mert az mondja meg, hogy kötelező magatartási szabályt alaptörvényben felhatalmazott jogalkotói hatáskörrel rendelkező személyek vagy testületek alkothatnak. A Nemzeti Pedagógus Kar pedig ebben a felsorolásban nincs benne."

Horváth Péter a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke viszont azt mondta az Inforádiónak, hogy ha az Alkotmánybíróság nem dönt másként, a szervezet a törvényi előírásoknak megfelelően alkalmazza a dokumentumot.

"Törvény írja elő azt, hogy etikai kódexet kell alkotnunk, és előírja, hogy ebben mik legyenek benne. Joggal jártunk el, amikor ezt a tervezetet létrehoztuk. De ha az Alkotmánybíróság a Pedagógusok Szakszervezetének fog igazat adni, akkor felül kell vizsgálni ezt az álláspontunkat" - mondta Horváth Péter.

A Nemzeti Pedagógus Kar országos küldöttgyűlésének ülése nem nyilvános, a jegyzőkönyv azonban az ülés után felkerül a szervezet honlapjára.

Hanganyag: Király István Dániel


A címlapról ajánljuk