INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Végső nyugalomra helyezték Göncz Árpádot - a nap hírei

Infostart / InfoRádió
A nemzetgazdasági miniszter szerint a magyar gazdaságpolitika lépései meghozták az eredményt. El kell tolódnia a nyugdíjkorhatárnak, mert finanszírozhatatlanná válhat a rendszer - jelentette ki a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének igazgatója.

Minden idők legjobb köztársasági elnökének nevezte Göncz Árpádot búcsúztató beszédében Mécs Imre, a volt államfő egykori rabtársa az egykori köztársasági elnöki temetésén, az Óbudai temetőben. Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát búcsúztatójában kiemelte: Göncz Árpád az őszinte szív és a nyílt szellem embere volt, aki nemcsak szeretni tudott, de szeretetre méltó is volt. Göncz Árpád sírhelye a volt államfő kérésére Bibó István, Litván György és Vásárhelyi Miklós 1956-os elítéltek mellett fekszik. A Göncz Árpádot gyászoló több ezres tömeg szinte teljesen megtöltötte a temető 16-os parcelláját.

Göncz Árpádról, mindannyiunk elnökéről, a nemzet elnökéről is megemlékezett Orbán Viktor miniszterelnök a muravidéki Lendván. A szlovén településen a magyar önkormányzati közösség létrejöttének 40. évfordulójával összefüggésben tartottak ünnepséget a magyar és a szlovén kormányfő jelenlétében. Megjegyezte: Göncz Árpádot a muravidéki ünnepséget megelőzően kísérték utolsó útjára.

A nemzetgazdasági miniszter szerint, a magyar gazdaságpolitika lépései meghozták az eredményt, a magyar gazdaság tartós növekedési pályára állt, csökkent az adósságállomány, az államháztartási hiány 3 százalék alá került. Varga Mihály a Díj a sikeres vállalkozásokért szeptemberi elismeréseinek átadásán hangsúlyozta: a kormány legfontosabb célkitűzése 2010-ben az volt, hogy minél több munkahelyet teremtsen az országban.

Magyarország továbbra is a kínai beruházások és befektetések regionális központjának számít - jelentette ki a külgazdaság és külügyminiszter, miután kínai és mongol partnerekkel tárgyalt a gazdasági együttműködésekről Luxemburgban. Szijjártó Péter szerint a Budapest-Belgrád vasútvonal felújítására vonatkozó tárgyalásokon már a pénzügyi feltételek vannak napirenden.

A schengeni külső határok védelme nélkül veszélybe kerül az európai jog, igazság és szabadság a belső területeken - jelentette ki a belügyminiszter a Készenléti Rendőrségen, ahol a szerb-magyar határszakasz védelmére érkezett lengyel határőröket fogadta. Délelőtt 43 lengyel határőr érkezett 13 járművel, ők magyar kollégáikat segítik a külső határok védelmében.

A jó családpolitika alapja a jó gazdaságpolitika - jelentette ki az emberi erőforrások minisztere a Budapesti Demográfiai Fórum második napján tartott köszöntőjében. Balog Zoltán úgy fogalmazott: a család képessé tehet a boldog és elégedett életre, ám ha erre valamilyen oknál fogva mégsem képes, akkor az államnak kell segítenie. Hangsúlyozta: a kormány 2010 és 2013 közötti családpolitikájának két fókusza volt: megszabadítani az adósságtehertől és munkahelyeket teremteni, mert abban az időszakban az eladósodott országban a gyermekvállalás még szegénységi kockázatot jelentett.

Egyre növekszik az átlagéletkor. A 2011 után születettek jelentős része akár már a 100 évet is megélheti - nyilatkozta a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének igazgatója. Spéder Zsolt a Budapesti Demográfiai Fórumon az InfoRádiónak azt mondta: el kell tolódnia a nyugdíjkorhatárnak, mert finanszírozhatatlanná válhat a rendszer. Hozzátette: jelenleg négy aktívkorúra jut egy nyugdíjas korú, 2050-re már két aktív korúra jut majd egy nyugdíjas.

Több mint 2 milliárd forint fejlesztésből átalakította vállalatirányítási rendszerét a Magyar Közút. A beruházás 1,8 milliárd forint európai uniós támogatásból valósult meg. A társaság közölte: a fejlesztés között kiterjedt az információszolgáltatásra, ennek köszönhetően gyorsabban és több információhoz juthatnak majd közlekedők a torlódások, balesetek megelőzése érdekében.

Balassagyarmaton nyitott telephelyet a Semmelweis Egyetem. Ez az intézmény első fővároson kívüli bázisa. A Dr. Kenessey Albert Kórház ad otthont az orvostudományi egyetem telephelyének. Az együttműködés továbbtanulásról és kutatás-fejlesztésről is szól. Szabó Géza, a kórház főigazgatója közölte: az intézmény jó alapot teremthet a kutatás-fejlesztési projekteknek.

Kiírta a pályázatot a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói posztjára az emberi erőforrások minisztere. Az intézményt jelenleg vezető Csorba László mandátuma az év végén lejár. A tárca december 4-ig várja a középtávú vezetői programot is tartalmazó pályázatokat. A jelentkezőket a határidő lejártát követő 21 napon belül szakmai bizottság hallgatja meg.

A címlapról ajánljuk