eur:
392.23
usd:
365.36
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Trócsányi: joggal támadható a kötelező kvótákról szóló uniós döntés

Magyarország és Szlovákia joggal támadja meg a kötelező betelepítési kvótákról szóló uniós döntést, mert az szembemegy az Európai Tanács korábbi döntésével - mondta az igazságügyi miniszter az M1 aktuális csatorna péntek esti műsorában.

Trócsányi Lászlót azzal kapcsolatban kérdezték, hogy a Fidesz pénteken törvényjavaslatot nyújtott be a parlamentnek a kötelező betelepítési kvóta ellen. Az előterjesztés arra kötelezi a kormányt, hogy forduljon az Európai Unió Bíróságához, és kezdeményezze a letelepítésről szóló uniós jogszabály megsemmisítését.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy két korábbi európai tanácsülésen még önkéntes kvótákról volt szó, ugyanakkor a belügyminiszterek tanácsa szeptember 22-én már kötelező kvótákról hozott döntést, ezt azonban nem tehette volna meg.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy az Európai Tanács határozza meg azokat az orientációs jogalkotási feladatokat, amelyeken belül jogot kell alkotni.

A igazságügyi miniszter szerint azért is támadható a kötelező betelepítési kvótákról szóló uniós döntés, mert az a nemzeti szuverenitást érinti, és az ilyen kérdésekbe a nemzeti parlamenteket is be kellett volna vonni.

Trócsányi László közölte: bízik abban, hogy - a jogi érveket látva - Magyarország és Szlovákia mellett később más országok is belépnek majd a perbe.

A miniszter megjegyezte azt is, hogy az uniós döntés a gyakorlatban nem is hajtható végre, mert embereket akaratuk ellenére nem lehet elhelyezni valamelyik országban, hiszen nem biztos, hogy még másnap is ott lesznek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×