INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

A bölcsődei dolgozókra is kiterjesztik a pedagógus életpályamodellt - a nap hírei

InfoRádió / MTI
Németországban tranzitzónák helyett regisztrációs központokat állíthatnak fel. Hírszerzési értesülések alapján döntött London a Sarm-el-Sejkbe induló járatok leállításáról.

Bővíti a bölcsődei ellátások körét a kormány és a bölcsődei dolgozókra is kiterjesztik a pedagógus életpályamodellt - jelentette be Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. Mini-, munkahelyi és családi bölcsődék feltételeit dolgozzák ki. 2017-től napi 4-szeri étkezést biztosítanak a gyermekétkeztetésben és az önkormányzatokra is számítanak a szünidei étkeztetésben. Már a gyermek fél éves korától igénybe vehető lesz a gyed extra. Lázár János a kormányzati tájékoztatón a következő hónapok legfontosabb politikai és diplomácia feladatának nevezte a kötelező uniós menekültkvóta megakadályozását. Kijelentette: Magyarország egyetlen visszatoloncolásra váró illegális bevándorlót sem vesz vissza.

Nem építheti jövőjét az Európai Unió a családok helyett a bevándorlásra - jelentette ki a miniszterelnök a Budapesti Demográfiai Fórumot megnyitó beszédében. Orbán Viktor felhívta a figyelmet arra, hogy Európa a leginkább elöregedő kontinens, a családpolitika, a demográfia mégsem kap kellő hangsúlyt az európai politikában. Úgy fogalmazott: kulcskérdés, hogy kik lakják majd be Európát, és fontosnak nevezte, hogy a közösségek külső erő bevonása nélkül is fenn tudják tartani magukat.

Újabb menekültügyi intézkedéscsomagról állapodtak meg a német koalíciós pártok. A konzervatív CDU/CSU pártszövetség és a szociáldemokrata párt megállapodása szerint a menedékjogi kérelmet egy hét alatt el kell bírálni, a döntés elleni jogorvoslatra pedig legfeljebb további két hét áll rendelkezésre. A gyorsított eljárás alá vont kérelmezőket külön erre a célra szolgáló állomásokon helyezik el. A koalíciós pártok vezetőinek berlini egyeztetésén a CDU/CSU konzervatív pártszövetségnek nem sikerült elfogadtatnia a szociáldemokrata párttal a tranzitzónák felállításáról szóló javaslatát, és ehelyett regisztrációs központok felállításáról állapodtak meg.

Hírszerzési értesülések alapján döntött London arról, hogy leállítja az egyiptomi Sarm-el-Sejkbe irányuló légijáratokat. A brit kormányfő azután beszélt erről, hogy fogadta az egyiptomi elnököt. David Cameron elismerte ugyanakkor, hogy egyelőre nem lehet biztosat tudni az orosz utasszállító lezuhanásának pontos okáról, de hangsúlyozta: a hírszerzés egyre valószínűbbnek tartja a merénylet lehetőségét. Az egyiptomi polgári repülésért felelős miniszter szerint a szakértők egyelőre nem találtak bizonyítékot arra, hogy robbanás okozta az orosz utasszállító lezuhanását.

Péntek déltől sztrájkba lépnek a Lufthansa német légitársaság légiutas-kísérői, miután eredmény nélkül ért véget az utolsó tárgyalási forduló a vállalatvezetés és a szakszervezet között. Még nem tudni, hogy pontosan hányan vesznek részt az egy hetesre tervezett munkabeszüntetésben. Az ágazati dolgozókat összefogó szakszervezet továbbra is elfogadhatatlannak nevezte a korai nyugdíjazásról szóló javaslatokat. A szakszervezet vezetője közölte: minden utasnak arra kell felkészülnie, hogy a járata kimarad.

A Volkswagen csoport 50 millió eurót is fizethet a spanyol államnak a szén-dioxid-kibocsátási értékeket érintő csalás miatt. Madrid autónként ezer euróval támogatta az alacsony károsanyag-kibocsátású járművek vásárlását. A spanyol ipari miniszter azt mondta: a VW adatai alapján a kibocsátási értékek manipulálásában világszerte érintett autók közül 50 ezret Spanyolországban értékesítettek. Ha ezek közül minden egyes autót támogatással vásároltak akkor az azt jelenti, hogy VW-csoportnak 50 millió eurót kell fizetnie a spanyol államnak, a miniszter szerint a cég vállalata az összeg visszafizetését.

A címlapról ajánljuk