INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Orbán: Európát el fogják venni tőlünk, ha nem állunk ki érte

Infostart / InfoRádió
Európát elárulták, és ha nem állunk ki érte, el fogják tőlünk venni - fogalmazott Orbán Viktor a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület és a Professzorok Batthyány Köre által írt, Az idők jelei című vitaanyag bemutató konferenciáján. Orbán Viktor teljes beszéde meghallgatható a cikkhez csatolt hanganyagban.

Orbán Viktor miniszterelnök úgy vélte, nem egyszerűen ügyetlenségről, a helyzet téves fölméréséről van szó, mikor azt látjuk, hogy minden nyilatkozat és tanácskozás ellenére naponta több ezer, más identitási gyökerekkel bíró embert szállítanak be Európába, ez nem lehet véletlen, az emberben él a gyanú, hogy szervezett folyamatról van szó.

Európát elárulták, és ha nem állunk ki érte Európát el fogják tőlünk venni - húzta alá a kormányfő, mert úgy vélte, hogy a kontinens nem kisebb kihívás előtt áll, mint egy tudatos szellemi konstrukció kapujában, amely zárójelbe kívánja tenni a nemzetállamokat Európában és ennek etnikai alapjait teremti meg.

A miniszterelnök feltette a kérdést, hogy ki bízta meg az európai vezetőket e folyamat engedésével és úgy látta, hogy a folyamat ellenzőinek el kell érniük, hogy valamiképpen az európai lakosság is szóhoz jusson, és demokratikus módon igent vagy nemet mondhasson minderre, tehát európai vitát kell indítani, ez nem spórolható meg - tette hozzá Orbán Viktor.

A kormányfő szerint Európa észre sem veszi, hogy milyen mélyre süllyedt. Mint mondta: az az Európa, amelynek egyik értéke pont a véleményszabadság, odáig jutott, hogy bizonyos szavakat - mint az osztrákok esetében most a kerítést - már nem lehet kimondani.

Magáról a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület és a Professzorok Batthyány Köre által írt, Az idők jelei című vitaanyagról Orbán Viktor azt mondta, hogy a dokumentum legalább 10 évig értékálló lehet és a róla szóló vitákat követően meghatározhatja a polgári kormányok politikáját.

A vitaanyagban megfogalmazott több mint 600 problémára reagálva Orbán Viktor aláhúzta, hogy, nem az a kérdés, hogy hány problémánk van, hanem az, hogy reális esélyünk van-e arra, hogy megoldjuk ezeket.

A vitaanyag 16 résztéma elemzésével az ország rendszerváltás óta elért eredményeit veszi számba, kritikát gyakorol a negatív jelenségek felett - mint például a túlközpontosítás, egyes esetekben az arrogáns, technokrata szemlélet eluralkodása és a ki nem érlelt döntéshozatal - és javaslatot tesz a követendő irányra.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztériuma emlékeztette a hallgatóságot, hogy húsz évvel ezelőtt jelentette meg a Magyar Katolikus Püspöki Kar az "Igazságosabb és testvériesebb világot!" című, hasonló témájú körlevelét. Martonyi János volt külügyminiszter szerint nem biztos, hogy mindenki egyetért minden javaslattal, maga sem, ám a lényeg az üzenet, a nemzet felemelkedésére irányuló törekvés

Gyulay Endre nyugalmazott szeged-csanádi püspök a már említett körlevél és a mostani vitaanyag indoklásaként aláhúzta, hogy az egyház feladata, hogy az evangélium kincseit átadja az embereknek.

Tőkéczki László történész, egyetemi tanár kiemelte, hogy a vitaanyaggal a magyar kereszténység bebizonyítja, hogy nem fél megvédeni a régi értékeket. Osztie Zoltán belvárosi plébános részint a vitaanyag elkészültének folyamatát mutatta be, Náray-Szabó Gábor akadémikus pedig kiemelte, hogy a jelenlegi kormánypolitika iránya jó, ám csak akkor tartható, ha a politika és a társadalom képes a kisebb nagyobb hibák felismerésére és meghaladására.

Hanganyag: Sigmond Árpád

Kapcsolódó hang

Orbán Viktor beszéde - 1. rész
 


Orbán Viktor beszéde - 2. rész
 


Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk