eur:
392.49
usd:
365.97
bux:
66865.77
2024. április 25. csütörtök Márk

A főváros fizeti a BKV-t, amíg nincs állami támogatás

A Fővárosi Közgyűlés döntése értelmében a Városháza pótolja a BKV működéséhez hiányzó 13,5 milliárd forintos támogatást. A képviselők határoztak arról is, hogy eljárás indulhat a 3-as metró pótlóbuszainak beszerzésére.

A közösségi közlekedés zavartalan működése érdekében a Fővárosi Közgyűlés úgy döntött, hogy az állami támogatás megérkezéséig finanszírozza a fenntartáshoz jelenleg hiányzó forrást. Erre azért van szükség, mert a központi költségvetésben meghatározott 24 milliárd forint állami támogatást október 15-éig nem utalták át. A fővárosi közlekedés forrásigénye december 2-áig 13,5 milliárd forint, ezt most a főváros biztosítja.

Tarlós István főpolgármester az InfoRádióban megerősítette, hogy a főváros a kerületekkel együtt sem tudja megoldani forráshiányos helyzetet.

"Felkértem négy kerületi polgármestert és a pénzügyi helyettesemet, hogy készítsenek megint egy koncepciót, ezt mi több mint egy hónappal ezelőtt elküldtük. Ahogy én nem kaptam évekig határozott választ, úgy most a kerületi polgármesterek sem kaptak az ő koncepciójukra eddig választ"

Horváth Csaba, az MSZP budapesti képviselője szerint, ha a BKV nem kapja meg a szükséges támogatást, akkor kérdéses, hogy a dolgozók megkapják-e a bérüket és a járművek forgalomba tudnak-e állni.

"A budapestieknek joga van ezt kérni, hiszen napi 18 milliárd forint adót termelünk a kormánynak. Ezért joggal várható el, hogy ne kelljen huzakodni 15 milliárd forint működésre szükséges forrásról, aminek az a funkciója, hogy például eljussunk a munkahelyünkre és be tudjuk fizetni az adót."

A jobbikos Tokody Marcell hangsúlyozta, hogy a közösségi közlekedés finanszírozása a törvény által előírt kötelesség.

"Kötelező feladat a közösségi közlekedés biztosítás, ez nem valamiféle úri muri, amit Budapest önként vállalt, ez törvény szabta kötelezettség. Ugyanígy a törvény rendel hozzá rendel hozzá forrást, amit a kormánynak biztosítania kell, de a 24 milliárdból nulla teljesült."

A képviselők döntöttek arról is, hogy eljárás indulhat a 3-as metró pótlóbuszainak beszerzésére. A 150 autóbusznak a metrófelújítás kezdetén, vagyis 2016 júliusában kell forgalomba állniuk, erre a főváros összesen 13,7 milliárd forintos kölcsönt biztosít.

Arról viszont nem tudtak dönteni, hogy jóváhagyják a BKV október elején kötött, 70 új autóbusz rendelkezésre bocsátásáról szóló szerződés megkötését. Erről jövő szerdán rendkívüli ülésen dönt a Fővárosi Közgyűlés. Az ellenzék szerint a BKV aránytalanul drágán próbál autóbuszokat bérelni, ezért Tarlós István főpolgármester a kérdés eldöntésére további részletszámítások elkészítésére kérte a BKV vezetőjét.

Hanganyag: Szabó Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×