eur:
392.69
usd:
366.01
bux:
66453.28
2024. április 26. péntek Ervin

A kormányfő szerint Európa jelentős része támogatja a magyar menekültügyi intézkedéseket - a nap hírei

Rendkívüli uniós csúcsot hívott össze a nyugat-balkáni migrációs helyzet miatt az Európai Bizottság elnöke.Már érkeznek Magyarországra az eddig át nem utalt Európai Uniós források - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára.

A miniszterelnök szerint Európa lakosságának jelentős része támogatja a magyar kormány menekültügyi intézkedéseit. Orbán Viktor az Európai Néppárt madridi kongresszusa előtt úgy fogalmazott: Európát meg kell védeni, emellett Magyarországnak vannak nemzetközi kötelezettségei is. Ezek között említette a schengeni egyezményben foglaltak betartását, illetve betartatását. Az Európai Néppárt elnöke a madridi kongresszust megnyitva azt mondta: Európa soha nem állt még szemben olyan súlyos kihívásokkal, mint most.

Rendkívüli uniós csúcsot hívott össze a nyugat-balkáni migrációs helyzet miatt az Európai Bizottság elnöke. Jean-Claude Juncker az érintett országok vezetőit, köztük Orbán Viktor magyar miniszterelnököt hívta meg a vasárnapi találkozóra. A megbeszélések célja, hogy az érintett államok megvalósítható menetrendben állapodjanak meg.

Magyarország nem támogat olyan javaslatot, amely alapján a lezárt határszakaszain keresztül szállítanának migránsokat - közölte a kormányszóvivő. Kovács Zoltán elmondta: a magyar, horvát, osztrák és szlovén rendőri vezetők bécsi találkozóján egyetértés volt abban, hogy a migrációs áradat jelentette feladatot a török-görög határ megerősítésével, nemzetközi határőrizeti erők felállításával lehet megoldani.

A szíriai háború lezárásához és a bevándorlási válság megoldásához meg kell állapodnia a transzatlanti közösségnek és Oroszországnak - jelentette ki Moszkvában a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter orosz kollégájával, Szergej Lavrovval tárgyalt, ami után a bevándorlási hullám legfőbb forrásának Szíriát nevezte. Hangsúlyozta: amerikai-orosz, illetve transzatlanti-orosz megállapodás nélkül nincs megoldás a szíriai háborúra, ezáltal nincs megoldás az Európát sújtó bevándorlási válságra sem.

Már érkeznek Magyarországra az eddig át nem utalt Európai Uniós források - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára. Adorján Richárd elmondta: a gazdaságfejlesztési Operatív Programhoz kapcsolódóan 201,5 milliárd, a Regionális Operatív Program részeként 13,3 milliárd forint uniós forrás már beérkezett az országba az eddig át nem utalt 510 milliárd forintból.

Az uniós források felhasználásáról egyeztetett a kamarákkal és munkaadói érdekképviseletekkel Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: a 2014-2020-as uniós fejlesztési időszakban a gazdaság kapja a főszerepet, az ország legfontosabb célja, hogy a magyar gazdaság tartósan növekedési pályára álljon.

Megkezdte a Quaestor-üggyel összefüggő indítványok tárgyalását az Alkotmánybíróság. A testület közleménye alapján döntés még nem született az ügyben; a következő tárgyalási fordulót feltehetően november első felében tartják.

Megvásárolja az Eni magyarországi üzemanyag kereskedelemért felelős leányvállalatát a MOL-csoport. A magyar olajtársaság közölte: a friss megállapodás kiterjed az Agip márkanév alatt működő 183 magyarországi töltőállomásra, és az Eni Hungaria nagykereskedelmi tevékenységére.

Magyarországon valamivel több mint 40 ezer autó érintett a Volkswagen dízelbotrányában - közölte a nemzeti fejlesztési miniszter. Seszták Miklós egy képviselői kérdésre adott válaszában azt írta: a tulajdonosokat a járműforgalmazó értesíti majd a visszahívási akcióról.

Keresetet nyújtott be az igazságügyi miniszter a Budapesti Ügyvédi Kamara ügyében. Trócsányi László azt kéri a bíróságtól, hogy rendeljen ki felügyelő biztost a köztestület mellé, és határozza meg azokat a feladatokat, amelyeket egy megismételt választással kapcsolatban el kell látnia.

A korábbi 6 mellett újabb tizennégy záhonyi rendőr került előzetes letartóztatásba - közölte a Debreceni Törvényszék Katonai Tanácsa. Összesen 38 gyanúsítottja van a záhonyi vesztegetési ügynek, 21-en őrizetben vannak. A Központi Nyomozó Főügyészség helyettes szóvivője az M1-en arról számolt be: a határátkelőn szolgálatot teljesítő rendőrök között többen rendszeresen 20 és 100 euró közötti összegeket fogadtak külföldi állampolgároktól.

Az Egyesült Államokban nem száll harcba az elnökjelöltségért Joe Biden alelnök. A demokrata párti politikus azzal indokolta döntését, hogy családja még nem tette túl magát fia halálán. Az amerikai elnökválasztást jövő novemberben tartják, Barack Obama utódja 2017 január végén lép hivatalba.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Ugrik az OTP részvénye

Ugrik az OTP részvénye

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×