eur:
394.16
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Századvég: nem kell félteni a magyar turizmust!

Nem kell félteni a magyar turizmus bővülését a menekültválság miatt a Századvég Gazdaságkutató Zrt. szerint. A cég kedden közzétett elemzésében arra hívta fel a figyelmet, hogy egyértelmű a kapcsolat a turizmus fejlődése és a gazdasági növekedés között.

A Századvég utalt arra, hogy a turisztikai ágazatból érkező kiváló hírek ellenére a laikusok és a turizmus szakértői közül is többen aggodalmukat fejezték ki a menekültválság következményeivel kapcsolatban.

Csakhogy - írták - a Magyarországra látogatók nagy része a közösségi médiából szerzi utazás előtti információit, a már itt tartózkodó turisták pedig nemigen szembesülnek a migránsok problémájával.

A közleményben idézték a gazdaságkutató cég szakértőjét, aki szerint a nemzetközi sajtó híreinek lemondott hotelszobákra és lassuló GDP-re való konvertálása inkább a pánikkeltés kategóriájába tartozik.

A szakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy a menekültválság hírei mellett szinte elsikkadtak az elmúlt hetek turizmussal kapcsolatos pozitív adatai. Ezek között említette az UNWTO (United Nations World Tourism Organization) legfrissebb statisztikáját, amely szerint Magyarország a nemzetközi turizmus növekedésében világviszonylatban a második helyet szerezte meg az idei év első felében.

Hozzátette azt is: nemrég jelentek meg az adatok a szállodák árbevételének jelentős növekedéséről, júliusban pedig először lépte át az egymilliót a ferihegyi repülőtér forgalma.

A Századvég szerint egyértelmű a kapcsolat a turizmus fejlődése és a gazdasági növekedés között, amit jól mutat, hogy az előző év azonos időszakához képest júliusban 12 százalékkal nőtt a külföldiek által eltöltött vendégéjszakák száma, 4,7 százalékkal javult a szállodák szobakihasználtsága, csaknem 20 százalékkal bővült a szállásdíjból és 12 százalékkal a vendéglátásból származó jövedelem.

Az elemzésben az olvasható: a félelem leginkább abból adódik, hogy ha Magyarország negatív fényben tűnik fel a külföldi médiában, akkor ez a növekedés meg fog torpanni.

Ezzel összefüggésben kitértek arra: a turizmus tendenciáinak előrejelzése nagyon összetett feladat, mert az egyéni motivációk közül még a negatívak is közrejátszhatnak abban, hogy a turista mégis az utazás mellett dönt. Ezt szokták katasztrófaturizmusnak nevezni - jegyezte meg a szakértő.

Szerinte ennek ellenére nem szabad figyelmen kívül hagyni az országszintű turizmuspromóció fontosságát. Az a tény, hogy a Turizmus Zrt. imázsfilmje a Turisztikai Világszervezet versenyén a legjobb európai spot díját nyerte el, jól mutatja, hogy az állami oldal mindent meg is próbál ezen a területen - közölte.

A Századvég ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy az idelátogató turisták már alaposan tájékozódnak a közösségi oldalakon, ezen a területen pedig szinte mérhetetlen az országpromóció eredménye.

Itt a személyes tapasztalatok megosztása a döntő, ez viszont azért nem ad komoly okot az aggodalomra, mert a menekültválsággal kapcsolatos problémákkal a már Magyarországon szabadidejüket töltő turisták nem találkoznak közvetlenül - áll a közleményben.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×