INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Egyik mosószer sem tünteti el a kávéfoltot és az olajat

Infostart / InfoRádió
Mosószereket, mosogatószereket és vízkőoldókat vizsgált a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság. A vizsgált húszféle környezetbarát és hagyományos folyékony mosószer a meggylé eltávolításában szerepelt a legjobban, míg a kávé és a paprikás olaj foltjait egyik mosószer sem távolította el - mondta az InfoRádiónak Kiss Anita, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szóvivője.

"A mosogatószerek esetében kétféle terméket vizsgáltunk, teljesen azonos környezetet biztosítva számukra" - mondta Kiss Anita, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szóvivője.

Azonos mennyiségű zsiradékkal szennyezték a tányérokat, azonos hőmérsékleten mosogatták el őket, azonos mennyiségű mosogatószer felhasználásával.

Kiderült, hogy négy termékkel csak 5 darab tányért, de a legjobban szereplő mosogatószerekkel akár 54 tányért is tisztára lehetett mosni. Ez alapján kiszámolták, hogy mennyibe kerül 100 tányér elmosogatása. A környezetbarát mosogatószerek esetében 100 tányért 14 és 51 forint közötti áron lehet tisztára mosni, a hagyományos mosogatószereknél ugyanez 5 és 38 forint körül alakul. Mindkét esetben voltak kiváló és gyengén szereplő termékek.

Húszféle környezetbarát és hagyományos folyékony mosószert teszteltek. Arra voltak kíváncsiak, milyen a folteltávolító hatásuk és a színkímélő képességük. Összekoszoltak azonos fehér színű textildarabokat, tettek rá kávét, fűszerpaprikás olajat, parajjal szennyezett folyadékot és meggylevet.

A vizsgált termékek a meggylé eltávolításában szerepeltek a legjobban, míg a kávé és a paprikás olaj foltjait egyik mosószer sem távolította el. Ebben az esetben is kiszámolták egy adag ruha mosási költségét. A környezetbarát mosószerek esetében 37 forint volt a legolcsóbb, a hagyományos termékeknél 35. A legdrágább 180 forint mindkét esetben. A mosószereknél kiváló minőségű terméket nem találtak.

A vízkőoldóknál volt a legnagyobb különbség, a vizsgálat arra az eredményre jutott, hogy hatékonysági különbség a két típusú termék között nincsen, ugyanakkor a felületkárosító hatás vizsgálatakor egyértelműen kiderült, hogy a környezetbarát termékek nem károsítják olyan mértékben az alumínium felületet, mint a hagyományos termékek.

Hanganyag: Kálló Izabella


A címlapról ajánljuk