eur:
392.73
usd:
366.36
bux:
66855.56
2024. április 26. péntek Ervin

Szijjártó: meg kell őrizni a jó szerb-magyar kapcsolatot

Magyarország és Szerbia között minden idők legjobb politikai, gazdasági és kereskedelmi együttműködését sikerült létrehozni az elmúlt időszakban; kár lenne az egyáltalán nem kétoldalú bevándorlási kérdéssel tönkretenni a kétoldalú együttműködést - mondta újságíróknak Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten, egy sajtótájékoztató után, mielőtt Belgrádba utazott volna tárgyalni.

Szijjártó Péter fontosnak nevezte, hogy a bevándorlási kihívás ne tegye tönkre a kétoldalú kapcsolatokat Közép-Európában, és megjegyezte, hogy belgrádi tárgyalásain szeretné tisztázni az esetleges félreértéseket. "Nehogy a kétoldalú kapcsolatrendszer szenvedje meg a kárát annak, hogy az Európai Unió egyelőre a közelében sincs annak, hogy hatékony választ adjon a bevándorlási kihívásra" - fogalmazott Szijjártó Péter.

Mint hangsúlyozta: a közép-európai kapcsolatokat tovább kell fejleszteni, már csak azért is, mert a felmerülő kihívásokat közösen kell kezelni, főleg ha nincs közös európai válasz.

Szijjártó Péter a horvát reakciókkal kapcsolatban azt mondta: jobb lett volna, ha a horvát miniszterelnök "nem Magyarország alaptalan támadásával, vádolásával" töltötte volna az idejét, hanem felkészült volna a bevándorlási nyomásra. Horvátország bevándorlóellátási rendszere egy nap alatt összeomlott, és arról döntöttek, hogy Szlovénia és Magyarország irányába közvetlenül és szándékosan továbbküldik a bevándorlókat - mondta.

A kormány ezért döntött úgy, hogy kiterjeszti további megyékre a tömeges bevándorlás miatti válsághelyzetet - emelte ki Szijjártó Péter. Hozzátette, hogy ennek megfelelően a Belügyminisztérium megkezdte a fizikai akadály megépítését a megfelelő határszakaszokon.

Pénteki belgrádi tárgyalásain Szijjártó Péter a következő időszak hosszú távú együttműködéséről egyeztet, mivel a bevándorlási hullám nyilvánvalóan hosszú ideig folytatódni fog.

Szólt arról is, hogy Horvátországgal egyelőre nem tárgyal a magyar kormány, mert "már a bevándorlási hullám előtt jóval a mélypontjukra kerültek a magyar-horvát politikai kapcsolatok, ezért nem látom értelmét semmifajta tárgyalásnak" - fogalmazott. Horvátországban ki kell várni a parlamenti választásokat - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Az amerikai GDP adatok csütörtökön a forint piacán is nagyobb elmozdulásokat hoztak, a kezdeti gyengülést követően azonban gyorsan magára talált a hazai fizetőeszköz: az euróval szemben egy, a dollárral szemben pedig kéthetes csúcsra erősödött a magyar deviza. A pénteki nap is hozhat azonban nagyobb kilengéseket, ugyanis délután Amerikából fontos inflációs adat érkezik, emellett pedig este az S&P Global Ratings ismerteti új adósbesorolását Magyarországról.  Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×