INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Jelentősen nőtt tavaly a belföldi turizmus Oroszországban

InfoRádió / MTI
A rubel tavalyi gyengülése miatt látványosan visszaesett a külföldre utazó oroszok száma, miközben jelentősen nőtt a belföldi turizmus.

Oleg Szafonov, az orosz turisztikai hatóság, a Roszturizm vezetője arról beszélt egy moszkvai fórumon, hogy miközben mintegy 40 százalékkal visszaesett a külföldön turistáskodó oroszok száma, a hazai turizmus 30 százalékkal bővült.

Az orosz statisztikai hivatal adatai szerint a belföldi turisták száma 41,5 millióra szökött a 2013. évi 32 millióról.

"A kormányzati cél az volt, hogy a belföldön turistáskodó oroszok száma 2018-ra elérje a 40 milliót. Ezt a cél már tavaly teljesítette az ágazat" - mondta a Roszturizm vezetője.

Összességében azért utazott kevesebb orosz turista külföldre tavaly, mert csaknem felére gyengült a rubel árfolyama egyebek között a dollárhoz képest, ami lényegese megdrágította a kiutazást.

Az orosz utazási irodák szövetségének (ATOR) ügyvezető igazgatója január közepén azt mondta, hogy tavaly 25-30 százalékkal csökkent az Európába utazó orosz turisták száma, Magyarországra azonban többen jöttek.

Az allmedia.ru orosz honlap által idézett Maja Lomidze rámutatott arra, hogy tavaly csak Magyarországra és Ciprusra utazott több orosz turista, mint 2013-ban, és várhatóan idén is a legkeresettebb célállomások között szerepel majd a két ország.

A címlapról ajánljuk