INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Az MSZP a gazdasági bizottságban vizsgálná a letelepedési kötvények szabályozását

InfoRádió / MTI
Az Országgyűlés gazdasági bizottságának összehívását kezdeményezi a testület szocialista alelnöke a letelepedési kötvényeket érintő szabályozás gyakorlati tapasztalatának áttekintése, valamint az érintettek meghallgatása érdekében.

Tóth Csaba erről szóló keddi, MTI-hez eljuttatott közleményében tudatta, hogy a február 10-ére tervezett ülésen meghallgatná a belügyminisztert és a nemzetgazdasági minisztert, illetve képviselőit, valamint az Államadósság Kezelő Központ elnökét. A politikus azon társaságok vezetőinek meghallgatását is kezdeményezi, amelyek számára a gazdasági bizottság 2013. január 1. óta lehetőséget adott a kötvények értékesítésére.

A grémium alelnöke ezt azzal indokolta: "nyilvánvalóvá vált, hogy a letelepedési államkötvények jegyzésének legnagyobb haszonhúzói a gazdasági bizottság elnöke által javasolt, jellemzően adóparadicsomokban bejegyzett cégek, míg a Magyar Állam haszna az ügyletek kapcsán erősen kétséges".

Kifogásolta, hogy a bizottság tagjai máig nem kaptak információt arról, hogy a testület elnöke milyen megfontolások alapján terjesztette elő az adott társaságok jóváhagyásáról szóló javaslatát. A gazdasági bizottság tagjainak az elmúlt két évben arra sem volt alkalmuk, hogy megismerjék a letelepedési államkötvényeket lejegyző és forgalmazó gazdasági társaságok képviselőit, stratégiáját és tulajdonosait - közölte.

Egy országgyűlési bizottságot annak elnöke hívhat össze, a gazdasági bizottságot Rogán Antal (Fidesz) vezeti.

A címlapról ajánljuk