eur:
390.45
usd:
364.15
bux:
68293.77
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Orbán Viktor: Magyarországon összefogás született az elmúlt években

A legnagyobb értéknek, amely az elmúlt években Magyarországon megszületett, az összefogást tartom - mondta a miniszterelnök hétfőn, Bicske megújult városközpontjának avatóünnepségén.

Orbán Viktor a Hősök terén, mintegy ötszáz ember előtt hangsúlyozta, hogy a magyar felfogás szerint a lehetetlen nem egy tény, hanem egy vélemény.

"Merte-e volna bárki 2010-ben azt gondolni, hogy lehetséges elszámoltatni a bankokat, hogy lehetséges a devizahiteleseket kimenteni a szinte reménytelennek tűnő adósrabszolgaságból, vagy jutott-e bárkinek eszébe az, hogy a rezsit nem csak emelni, hanem csökkenteni is lehet?" - tette fel a kérdést.

A miniszterelnök úgy vélte: "ha van összefogás, az emberek hisznek saját erejükben, van bizalom a választók és a megválasztott vezetők között, akkor Magyarország olyan teljesítményre és eredményekre képes, amit mi sem gondolunk saját magunkról, mi sem látunk bele saját országunkba".

A kormányfő emlékeztetett arra, hogy a magyarok az elmúlt húsz évben megfizették a tanulópénzt: "voltunk betegek és minden gyógymódot kipróbáltunk, és egyik sem vált be". Hozzátette: csak akkor jött a gyógyulás, "amikor elhittük, hogy magunkban bízhatunk, mi leszünk képesek jó orvosként saját bajunkra megtalálni a jó orvosságot".

Orbán Viktor rámutatott, hogy a kormány az elmúlt években elvitt Bicskéről 2,3 milliárd forint adósságot és hozott helyette 8 milliárd forintnyi fejlesztési forrást. Mint mondta, nem csupán a pénzről van szó, de amennyiben a feltételek megvannak, akkor egy kormány és egy önkormányzat a városban vagy falun élők javára képes kamatoztatni az ország erőforrásait.

Elmondta: az általuk meghirdetett teljes foglalkoztatás programját még nem sikerült teljesíteni, mert "Magyarországon még nem mindenki dolgozik, de már sokkal többen dolgoznak, mint korábban". A közmunkaprogramról szólva kiemelte: akik nem tudnak a versenyszférában munkához jutni, "sorban állnak érte, mert képzett és nem képzett emberek is dolgozni akarnak".

A kormányfő az átadással kapcsolatban kiemelte: a kibővített városháza mellett megújult a Hősök tere, a református parókia és a Szentháromság római katolikus templom, a Fiatalok Háza pedig hamarosan elkészül.

A miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy a Fidesz-KDNP 2010-ben kétharmaddal nyerte az országgyűlési választást, majd 2014-ben megismételte eredményét. Szerinte először választást nyerni sokkal könnyebb, mint a megkapott bizalmat másodjára is kiérdemelni. Erre példaként az 1998-as és a 2002-es választásokat említette.

"A dolgok úgy állnak, hogy a kiérdemelt bizalmat megtartottuk. Az EP-választáson ismét bizalmat kaptunk és arra kérem önöket, harmadszor is tüntessenek ki bennünket bizalmukkal" - fogalmazott.

Tessely Zoltán (Fidesz-KDNP) polgármester, országgyűlési képviselő polgármesteri búcsúbeszédében kiemelte: a napra pontosan hat évvel ezelőtti időközi önkormányzati választás után egy "végletekig kivéreztetett, csődbe juttatott város" irányítását vette át, ezért csekély esély mutatkozott arra, hogy ilyen felemelő körülmények között köszönhet el a polgármesteri munkától. Az elmúlt évek munkáját számba véve kijelentette: sok erőfeszítéssel rengeteg kormányzati segítséggel sikerült rendbe tenni a várost.

Rendezett anyagi körülmények között működik az önkormányzat, és sok-sok ciklusra elegendő elképzelés, terv vár a következő városvezetésre - mondta.

Pálffy Károly (Fidesz-KDNP) alpolgármester, polgármester-jelölt kiemelte: Bicskén az adósságrendezéssel új lehetőségek nyíltak meg, mert az eddig a bankok számláira vándorló forrásokat fejlesztésekre fordíthatják. Jelezte, hogy a korábban felvett 2,1 milliárd forintnyi hitelből 1,1 milliárdot fizetett vissza a város önerőből. Az adósságkonszolidáció során a kormány Bicskét 1,3 milliárd forint hiteltől szabadította meg, és a PPP-konstrukcióban épült tanuszoda átvételével együtt 2,3 milliárd forint adósságot vállalt át.

Elképzelései között említette a Bicske Szíve Park további fejlesztését, sportcsarnok, futópálya építését, a bölcsőde és az általános iskola felújítását. Legnagyobb vágyuknak egy modern közlekedési csomópont kiépítését nevezte, amely a vasútállomás fejlesztésével valósulna meg.

A hétfőn átadott projekt mintegy 400 millió forintos összköltséggel valósult meg, amihez 200 millió forint európai uniós támogatást nyert az önkormányzat.

Az avatóünnepséggel egy időben, a tér egyik sarkában mintegy húsz ember, köztük Szilágyi László baloldali polgármesterjelölt demonstrált. Transzparenseiken többek között az "Atomerőművet Bicskére!" és a "Stadiont Bicskére!" felirat volt olvasható.

Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Hebart Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×